Aljan Schut van Draisma Bouw en Marijn Goedbloed van Gelderhorst tijdens de renovatie
Aljan Schut van Draisma Bouw en Marijn Goedbloed van Gelderhorst tijdens de renovatie Diana Kervel

Renovatie Gelderhorst: ‘Bouwen vol gebaren’

12 december 2021 om 07:30 Wonen

EDE Het hoofdgebouw van De Gelderhorst is aan een grondige renovatie onderhevig. De 77 appartementen krijgen een nieuwe badkamer, pantry maar ook de gemeenschappelijke woonruimtes krijgen een opfrisbeurt en de zusteroproepinstallatie is aan vernieuwing toe. Marijn Goedbloed van De Gelderhorst geeft aan: ,,Het gebouw is 25 jaar oud, hoogste tijd om het naar deze tijd te tillen.”

Bij het betreden van het landelijk centrum voor oudere doven valt onmiddellijk de glazen gevel op. De bedoeling van de architect was destijds om een vrij uitzicht te hebben van boven naar beneden en vice versa. Hij wilde hiermee de kracht onderstrepen van goed communiceren en om gebarentaal zichtbaar te laten zijn. Alle medewerkers van De Gelderhorst treden de bewoners en bezoekers met een gezichtsscherm’ tegemoet, waardoor het mogelijk is om lipbeweging, gezichtsuitdrukken of lichaamstaal te zien. ,,Onze bewoners communiceren veelal via gebarentaal. Overigens heeft 40 procent van onze medewerkers ook een auditieve handicap, inclusiviteit hebben we hoog in het vaandel staan.”  

Bewoners houden we via een bouwjournaal op de hoogte

OVERLAST BEPERKEN De Gelderhorst bestaat uit vier gebouwen, waarbij het hoofdgebouw de functie van verpleeghuis heeft voor oudere doven. In de overige gebouwen worden appartementen verhuurd aan zelfstandig wonende doven. Goedbloed is hoofd facilitaire dienst en verantwoordelijk voor gebouwen, terreinen, receptie, en huishoudelijke dienst. Toen hij ruim drie jaar geleden bij Gelderhorst kwam werken, was de nieuwbouw net voltooid. ,,Met deze grootschalige renovatie zit een grote uitdaging om zo weinig mogelijk overlast voor de bewoners te bezorgen. We hebben ze ook steeds betrokken bij de plannen en houden ze op de hoogte via een bouwjournaal. Hierdoor weten ze dat voelbare trillingen komen door het oorverdovende lawaai van een boor.”

WERKEN BIJ LOCKDOWN Voor de uitvoering is Aljan Schut van Draisma Bouw verantwoordelijk. Zijn unit zorg en wonen heeft focus op transformatie en renovatie, veelal voor ouderen. ,,Bij transformatie moet je denken aan het ombouwen van bejaardenhuizen naar de eisen van een toekomstbestendige woonzorginstelling.” De aannemer uit Apeldoorn werkte al langere tijd met de opdrachtgever De Gelderhorst en Habion aan de plannen. Medio 2022 zal de renovatie afgerond zijn. Tijdens de bouwactiviteiten werd De Gelderhorst zwaar getroffen door corona en moest de instelling in lockdown. Schut: ,,Onze vakmensen konden gelukkig gebruik maken van het noodtrappenhuis, bovendien is het gehele gebouw voorzien van een balkon. Waardoor de ruimtes goed bereikbaar zijn en contact met de bewoners kon worden vermeden.” Goedbloed vult aan: ,,De eerste twee verdiepingen zijn gerenoveerd. Om de meest kwetsbare mensen, zoals demente doven, hebben we uitjes georganiseerd op de verhuisdag. Veranderingen in structuur zoals het inpakken van verhuisdozen werd tot een minimum beperkt. Van de indeling zijn foto’s gemaakt en zoveel mogelijk met behulp van familie weer in de nieuwe situatie geplaatst.”

Vanaf januari maken we gebruik van de stadsverwarming van Ede

VAN GAS AF Naast het updaten van allerlei technologische toepassingen als flitslampen, de zusteroproepinstallatie is ook de personen-zoek-installatie gekoppeld aan de brandmeldinstallaties. Ook is gekeken naar duurzaamheid met verbeterde isolatie en toepassing van led-verlichting. De Gelderhorst gaat in januari ook geheel van het gas af. Schut: ,,Het gebouw is dan aangesloten op de stadsverwarming van Ede.”

VOORBEELDFUNCTIE De Gelderhorst is uniek in Europa. Goedbloed: ,,Voor corona kregen wij regelmatig bezoek uit China, Japan maar ook Zuid-Amerika. Zij kwamen kijken hoe wij organisatorisch in elkaar steken. Uiteraard is de wet- en regelgeving in die landen anders, maar we genieten een voorbeeldfunctie.” Voor de renovatie lag geen handleiding klaar. Goedbloed: ,,We hebben alle mogelijke scenario’s vooraf zitten bedenken. Het was een hele puzzel. Samen met de zorgmedewerkers. de cliëntenraad, Draisma en Habion hebben we het meest wenselijke ontwerp gemaakt. Ik ben er trots op om deel uit te maken van dat team.” 

GASTVRIJ MET GEBARENTAAL De bewoners van De Gelderhorst komen in het nabijgelegen ziekenhuis, maar ook in winkels als Jumbo, Bioscoop Pathé en restaurant De Beren. Goedbloed: ,,Mooi om te zien hoe deze bedrijven handgebaren oppakken uit de gebarentaal om onze bewoners te begroeten.” Schut haakt daar op in: ,,Dat geldt ook voor onze bouwers. Met het kloppen van twee vuisten op elkaar, maak je het gebaar voor bouwen. Onze werkvoorbereider heeft een baard en met een veeg langs de kin weet men hem te omschrijven. We nemen een kijkje in de wereld van de dove-medemens en het heeft onze wereld groter gemaakt.”

Door Diana Kervel

Bewoners van Gelderhorst worden betrokken bij de renovatie