Afbeelding
Freek Wolff

Dirigent Marco Onstenk vertrekt bij Slagwerkorkest KNA: ‘Tastbaar feit van kwaliteit’

7 december 2021 om 07:29 Muziek

LUNTEREN Je kunt gerust zeggen dat Marco Onstenk (48) het Slagwerkorkest bij muziekvereniging Kunst Na Arbeid (KNA) in Lunteren op een hoger plan heeft gebracht. Hij hanteerde het dirigeerstokje 21 jaar, maar vertrekt nu als docent slagwerk naar een muziekschool in het Duitse Nordhorn.

Kraftwerk staat er op zijn T-shirt. Het is meteen aanleiding tot gesprek. ,,Die band was heel vernieuwend met gebruik van electronica en had een eigen verkoopconcept.” Hij herkent wel het verschil met muzikanten van vlees en bloed, die met hun instrumenten meer gevoel in muziek kunnen leggen. ,,Dat is bijna het allerbelangrijkste, want als muziek steriel en zonder gevoel klinkt, vinden mensen dit in het algemeen niet mooi. In computerprogramma’s kun je zelfs menselijke afwijkingen aanbrengen, want als we de muziek te strak maken, luisteren we er niet naar.”

JUISTE GEVOEL Onstenk zegt dat hij bij KNA veel uitlegde over de muziek, om het juiste gevoel te kunnen treffen. Daar gebruikte hij nogal eens beeldende termen bij of werd aangehaakt bij emotionele gebeurtenissen. Toen tijdens de laatste concertavond een selectie uit de Top-2000 Aller Tijden werd gespeeld, vertelde een orkestlid over het gevoel dat zij had bij het liedje ‘Halo’ van Beyoncé. ,,Daarbij dacht ze aan iemand die overleden was. Op die manier konden de andere muzikanten dat gevoel een beetje overnemen. Dus als je er met elkaar over praat wat een nummer je doet, sta je daar allemaal open voor. Op die manier ben je een team. Binnen een orkest is de mening van iedereen belangrijk. En qua gevoel heb je natuurlijk ook hele blije liedjes. Zo speelden we ‘Hotel California’ en ‘I can’t stop loving you’ van Toto.” 

Binnen een orkest is de mening van iedereen belangrijk

De dirigent woont in Apeldoorn en werd 21 jaar geleden door KNA gespot bij een muziekvereniging in Harderwijk. Destijds had de Lunterse vereniging een marcherend korps met een drum & malletband. Dat deed ze goed deed, zodat er veel prijzen werden behaald. Toch raakte dit minder in zwang, zodat KNA de overstap wilde maken naar concerten en diepgravender repertoire. Hiervoor werd Onstenk aangetrokken, waarna de groep van vijftien in de loop der jaren uitgroeide naar zo’n 25 musici die op hoog niveau kunnen spelen. Er is flink geïnvesteerd in de jeugdopleiding en dat pakte goed uit. Het slagwerkorkest repeteert samen op dinsdagavond in Euterpe, terwijl de leerlingen ook individueel les krijgen in dit gebouw aan de Dorpsstaat. Na het doorlopen van een lange (bezwaren)procedure is er nu groen licht voor KNA om in Lunteren een nieuw repetitiegebouw te realiseren langs de Westzoom.

MENTALITEIT De mentaliteit en de steun van het bestuur is volgens de vertrekkend dirigent de basis geweest voor zijn succes. Talent en frequent studeren is van belang voor zijn muzikanten om op niveau te spelen. Toen Onstenk kwam, waren er alleen trommels en marimba’s bij KNA. Tegenwoordig klinken er ook vibrafoons, pauken, buisklokken en allerlei soorten percussie-instrumenten. Het geld hiervoor werd binnen gehaald met eigen acties (oud papier) en subsidies.


KNA

De dirigent zag in de loop der jaren dat zijn slagwerkorkest klom naar de hoogste afdeling en daarin ook Nederlands kampioen werd. Dat was een tastbaar feit van kwaliteit. Tijdens het wereldkampioenschap behaalde KNA een vijfde plek. Om uitdaging te behouden, ging Onstenk vervolgens met zijn groep theaterconcerten geven. ,,Dan kun je meer muziek instuderen en laten horen. Bovendien krijg je feedback uit het publiek.”

HOOG NIVEAU Het niveau was intussen dusdanig gestegen dat Marco het aandurfde om de complexe en creatieve muziek van wijlen Frank Zappa in te studeren, voor een avondvullend programma in het Schaffelaartheater. ,,Dat klinkt niet direct gemakkelijk in het gehoor en bevat lastige maatsoorten. Dit vraagt veel van de muzikanten en het was heel bijzonder dat we die muziek goed onder de knie kregen.”

Vervolgens speelde het orkest naast bekende deejays op een dancefestival voor drieduizend man publiek. Hiervoor kwam tevens electronica om de hoek kijken en was eveneens een klapstuk in zijn Lunterse carrière. ,,Die vraag kwam en we zijn er gewoon ingestapt en hebben er een mooie show van gemaakt.” Nog een avondvullend programma waarmee KNA hoge ogen gooide was ‘The rise and fall of the metropole’ in de prachtige zaal van het Akoesticum in Ede. Hierbij klonken onder meer symfonische progressieve rockstukken van de befaamde formatie Genesis, aangevuld met eigen composities van Onstenk. ,,Die muziek is te gek. Het album ‘Selling England by the Pound’ heb ik grijs gedraaid. Zanger Phil Collins is ook een hele muzikale drummer.”

DUITSLAND In juni 2021 werd Onstenk benaderd door een muziekschool in Nordhorn, enkele kilometers over de grens in Duitsland. ,,De dirigent die het slagwerk leidde is hier directeur geworden. Hij kende mij, doordat we samen hebben gestudeerd aan het conservatorium. Zodoende ging het balletje rollen. Ik vond het wel een eer, want hij heeft daar iets moois neergezet. Toch heb ik er lang over nagedacht, omdat ik het bij KNA ook erg naar mijn zin had. De uitdagingen liggen op hetzelfde niveau, maar in Duitsland kom ik in loondienst, terwijl ik in Lunteren op zzp-basis werk, zodat ik nu kies voor iets meer zekerheid. Bovendien kan ik mijn werk bij een groep in Borne nu mooi combineren, omdat dit op de route naar Nordhorn ligt. Dat is heel praktisch.” Ostenk blijft ook lesgeven in Barneveld. 

In november dit jaar was er een afscheidsconcert van Onstenk in Euterpe, met liedjes van de Top-2000. ,,Het was hartstikke leuk.” KNA is nu in touw met drie goede sollicitanten om een nieuwe dirigent te kiezen.

Door Freek Wolff