Groen Licht voor mensen vanuit een vluchtsituatie

7 december 2021 om 10:38

EDE Inwoners van Ede laten in de maand december groene lichtjes branden. Een symbool om te laten zien dat vluchtelingen welkom zijn. Coördinatie Vrijwilligers Vluchtelingen Ede (CVVE) en Ede viert Kerst zijn initiatiefnemers van deze actie.


In Polen laten bewoners langs de grens door middel groene lichten zien dat vluchtelingen bij hen terecht kunnen voor hulp. Hierdoor geïnspireerd riep de Vereniging van Asieladvocaten Nederland op om op 10 december overal in Nederland groene lichten te laten branden en zo op te komen voor de rechten van vluchtelingen. CVVE haakt aan bij deze actie en trekt het graag breder dan één dag, namelijk de hele periode tot kerst. Projectleider Harma Jansma: ,,We hopen dat mensen vanuit een vluchtsituatie zich welkom voelen door deze groene lichtjes. Velen van hen ervaren een drempel om in contact te komen met Nederlanders. Dit groene licht is een uitnodiging om aan te bellen en een afspraak te maken voor een kopje koffie, een gezamenlijke maaltijd of een goed gesprek.”

In deze koude, donkere tijd van het jaar kijken veel mensen uit naar kerst. Iedereen verlangt naar licht en warmte. Er worden kaarsjes aangestoken en lichtjes in de boom gedaan. De actie Groen Licht speelt daarop in. Groen is ook de kleur van hoop. Jansma: ,,Door een groen lichtje aan te steken, kun je zelf een lichtje voor de ander zijn. Mooie kerstgedachte, toch? Een Edese kerk is zelfs groene lichtjes gaan maken op de kinderclub.”

CVVE verbindt mensen vanuit een vluchtsituatie en Edenaren met elkaar. 


Kandidatenlijst VVD Ede is vastgesteld

EDE De kandidatenlijst van VVD Ede voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 is zaterdag vastgesteld. Lijsttrekker Hester Veltman is blij met de lijst: ,,Hier staat een topteam. Ik kan niet wachten om met deze ambitieuze mensen de campagne in te gaan. Ik ben trots op deze mooie mix van mensen die hun handen uit de mouwen willen steken voor Ede en de dorpen. Wij gaan samen knokken voor een liberalere gemeente en wij gaan bouwen aan de toekomst!’

Uit de huidige fractie staan Bart Omlo en Thimo Harmsen op plek 2 en 3. Bart Omlo leidt een internationaal softwarebedrijf en is de huidige fractievoorzitter. Thimo Harmsen is directeur van een ICT-bedrijf in de financiële sector en ook al een ervaren kracht in de gemeenteraad. De hoogste nieuwkomer op de lijst is Hermien de Jong uit Lunteren op plaats 4. Hermien werkt in het onderwijs. Op de vijfde plaats staat Gonnie van Dijken uit Wekerom; zij heeft een achtergrond in de bancaire sector en als toezichthouder bij maatschappelijke organisaties. Gonnie wordt gevolgd door Ahmedjan Kasim, en daarna Jasper van de Kerkhof, Bert Breunissen, Ruben Landman en Maryse Duindam.

,,Het is een mooie lijst geworden. Stuk voor stuk talenten die zeer betrokken zijn bij onze omgeving en die goed kunnen luisteren naar de inwoners'', aldus Veltman.