Jaap van Ree heeft boek geschreven over het Streeklyceum
Jaap van Ree heeft boek geschreven over het Streeklyceum Diana Kervel

Boek over Streeklyceum: ‘De heerlijke rotschool’

19 december 2021 om 07:30 Onderwijs

EDE Het gebouw van het Christelijke Streeklyceum aan de Bovenbuurtweg zal komend jaar gesloopt worden. Reden voor oud-leraar Nederlands Jaap van Ree om herinneringen vast te leggen in een boek. Niet vanuit de mensen, maar verteld vanuit het perspectief van de stenen. ,,Het gebouw verdwijnt, maar voor zowel docenten als leerlingen liggen er blijvende herinneringen.”

Van Ree is in 1994 op het Streeklyceum gaan werken, terwijl het grijze, stenen gebouw in 1976 al is gebouwd. Een deel van de historie heeft hij geput uit een boekwerk van  C. Verhoef van Vereniging Oud-Ede en het archief van docent Jan Hoogteijling. De nu 69-jarige Van Ree is gepensioneerd. Geboren en getogen in Ede-Zuid heeft hij al meerdere boeken geschreven over gebouwen die veel voor hem hebben betekend afgelopen jaren. “Bij mijn pensionering in 2018 gaf de rector al aan dat ik nu tijd genoeg zou hebben om een boek te schrijven. Vanwege de kritiek die ik regelmatig uitte zette ik daar wat vraagtekens bij, maar rector Nep gaf aan tegenwoordig wel wat te kunnen hebben.” De neerlandicus is in 2019 begonnen en heeft uiteindelijk een jaar besteed aan het schrijven.  

Als ik het kan leren, kan iedereen het

LIEFDE VOOR GRAMMATICA Kiest een groot deel van de docenten voor het vak vanwege de liefde voor literatuur, voor Van Ree gaf spelling en grammatica de doorslag. Sterker nog, hij heeft iet alle  literaire hoogstandjes van A tot Z gelezen. ,,Wanneer een boek populair was op de leeslijst van mijn leerlingen, dàn kon het voor mij pas aanleiding zijn om dit te gaan lezen.” Het ontleden van zinnen is voor veel mensen lastig: ,,Met de spellingscontrole op de computer en een woordenboek kom je een heel eind, in principe moet je alleen werkwoorden leren. Als ik het kan leren, kan iedereen het”, zegt de docent Nederlands met de nodige zelfspot. 

EERSTE STEEN Het eerste hoofdstuk gaat over rol van de orthodox-protestantse kerk bij de stichting van de scholen in Ede. Van Ree beschrijft dit als een regelrechte soap met de wens voor de ontwikkeling van maatschappelijke en christelijke deugden, gevolgen van scheuringen in de kerk, keuze voor locatie van de school en waarbij natuurlijk het aanvragen en verdelen van de subsidies een rol speelden. Met de eerste gemeentelijke subsidie in 1960 kon het Christelijk Streeklyceum beginnen in houten gebouwen aan de Irenelaan. De school groeide uit zijn jasje door het toenemende aantal leerlingen. In 1974 is de eerste paal geslagen voor het gebouw aan de Bovenbuurtweg, waarna deze in 1976 feestelijk geopend werd. ,,Men noemde dit het hoofdgebouw, maar voor mij is dat altijd Weerdestein geweest. Dit houten gebouw aan de achterzijde ademde een gezellige sfeer uit.”

HOOGTEPUNTEN De fusie in 1995 en de verbouwing in 2000 noemt Van Ree de hoogtepunten van het schoolgebouw. Ook het moderniseren hoorde daarbij. Met de eerste computer op school, kwam de digitale wereld binnen. Mobiele telefoons waren in de ogen van veel docenten een gruwel. ,,Kletsen mochten de leerlingen niet tijdens de les, communiceren via de telefoon  viel ook in die categorie. Ik heb de mobieltjes altijd beschouwd als een hulpmiddel bij mijn lessen. Voor het merendeel moesten deze in de tas blijven zitten, maar ik maakte ook gebruik van een app om een competitie-onderdeel aan de les toe te voegen.” Voor de wijze waarop docenten tijdens de coronacrisis zijn omgeschakeld naar online lesgeven, heeft de oud-leraar veel respect. 

Kenmerkende uitspraken van leraren en leerlingen

GRENSOVERSCHRIJDENDE LESSEN De leraar Van Ree vond het ook altijd interessant om zich te verdiepen in andere vakken, wiskunde bijvoorbeeld. ,,De beschrijvingen werden volgens mij zo gewichtig gemaakt, dat het moeilijk werd. Zo heb ik in het boek een toets herschreven in de taal van de jongeren.  Dat is niet alleen mooi, het maakt het ook gemakkelijker.” Het  boek beschrijft verder op humoristische wijze de directiekamer, het docententoilet, het werken voor goede doelen, leerlingenvereniging Onesiforus, buitenschoolse activiteiten en kenmerkende uitspraken. Uit dat hoofdstuk is ook de ondertitel ‘een heerlijke rotschool’ als citaat van docent Neerkens gekomen. Speciaal vermelding is nodig voor de pentekeningen van Kees Veenendaal, docent van het vak tekenen. ,,Een aantal tekeningen hebben we verzameld en daarbij onze eigen ideeën de vrije loop gelaten.”

DICTATORIAAL BEWIND De leiding van de school was niet altijd in goede handen. Aan die tijd heeft Van Ree maar twee regels in zijn boek besteed: ,,Dictatoriaal bewind verdient geen plaats in het boek. De afstand tussen werkvloer en directie bracht een kloof. Op een gegeven moment was die niet meer te overbruggen en er ontstonden verschillende kampen.”  Dat is nu anders: ,,In mijn beleving hebben we nu weer een fijne directie. Dat kun je afmeten aan de verbeterde sfeer.”  De docent Nederlands heeft in zijn loopbaan bij het Streeklyceum ook zijn vliegbrevet gehaald. ,,Dit had natuurlijk niets met mijn vak te maken. Aangezien de examens op een doordeweekse dag waren, moest ik vrije vragen. Daar werd nooit moeilijk over gedaan.”  Van Ree heeft ongeveer 450 leerlingen naar het examen geloodst. De laatste jaren is hij minder gaan werken en uiteindelijk in 2018 gestopt met lesgeven.” 

Nieuw gebouw op oude plaats

NIEUWBOUW De sloop van het gebouw zal in 2022 starten. Na de zomervakantie van 2024 krijgen de leerlingen van Het Streek Lyceum les in het nieuwe schoolgebouw dat op hetzelfde terrein verrijst. Rector van Het Streek Lyceum, Wilfred Nep, over de nieuwbouw: ,,Het huidige gebouw biedt weinig mogelijkheden voor flexibiliteit en maatwerk, terwijl dit wel noodzakelijk is voor goed toekomstgericht onderwijs. De verwachtingen die gewekt zijn bij onze leerlingen, ouders en medewerkers kunnen we nu waarmaken.”

PRAKTISCHE INFORMATIE Het boek ‘Het Chr. Streeklyceum in al zijn voegen’ telt 229 bladzijden en is voor 19,95 euro te koop bij Boekhandel Hardeman in Ede of Novita in Bennekom. Meer informatie ook via e-mail jvanree@kpnplanet.nl

door: Diana Kervel