Afbeelding
Pixabay

D66 laakt standpunt wethouder over uithuisplaatsingen

9 december 2021 om 09:00 Maatschappelijk

EDE Een uithuisplaatsing is een zeer ingrijpende en vaak traumatische gebeurtenis voor kinderen en hun ouders. Daarbij moet volgens D66-fractievoorzitter Stephan Neijenhuis de gemeente alles op alles zetten om het welzijn van het kind voorop te stellen en zo snel mogelijk te werken naar een verantwoorde terugkeer in het ouderlijk gezin. 

Er vinden in Nederland relatief veel uithuisplaatsingen plaats en niet in alle gevallen aan de hand van een juiste waarheidsvinding. ,,Tegen die zorgelijke achtergrond doet wethouder Meijer het voorstel om een eigen bijdrage bij uithuisplaatsingen te hanteren voor ouders, mits deze gescheiden zijn.”

‘GEEN TEGENSTANDER’ ,,Eerder dit jaar suggereerde de wethouder al dat gescheiden ouders moesten meebetalen aan de jeugdzorg, maar het college nam daar in antwoorden, op raadsvragen van Van Wolfswinkel, weer afstand van door te stellen dat hij alleen ´geen tegenstander´ was en dat er vanuit het college (nog) geen acties zouden worden ondernomen om dit te realiseren. Uit deze uitspraken blijkt echter wel dat de wethouder hier expliciet voorstander van is.’’  

Aangezien wethouder Leon Meijer namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), en daarmee ook namens de gemeente Ede, onderhandelt over de hervorminsagenda jeugd, wil D66 eerst duidelijkheid over dit voorstel voordat de wethouder hiervoor steun gaat proberen te werven in Den Haag of andere acties onderneemt.

D66 stelt in schriftelijke vragen aan het college dat zorg en ondersteuning voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar in bijna alle gevallen is vrijgesteld van een eigen bijdrage. ,,Waarom vindt u een uitzondering op dit principe gerechtvaardigd bij uithuisplaatsingen?” Het voorstel leidt tot onrust onder gescheiden ouders bij wie het kind uit huis is geplaatst. ,,Waarom is het volgens u gerechtvaardigd om een echtscheiding als voorwaarde te hanteren voor het vragen van een eigen bijdrage? Is het bij echtscheidingen wel de eigenverantwoordelijkheid van ouders dat hun kind uit huis wordt geplaatst en in andere gevallen niet?”

Door Gerard van Wijk