Afbeelding
Pixabay

Veiligheidsregio zette groot vraagteken bij openhouden Stadspoort

8 december 2021 om 16:00 Politiek

EDE De Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland Midden (VGGM) heeft een groot vraagteken gezet bij het voorlopig openhouden van de brandweerpost Stadspoort in Ede. Dat blijkt uit een memo van het college aan de gemeenteraad.

Zowel in het dagelijks bestuur als het algemeen bestuur van de VGGM ,,is lang stilgestaan bij het verzoek van Ede om de brandweerpost Stadspoort langer open te houden. Zij zijn van mening dat het bestuurlijk ongewenst is dat door lokale besturen afwegingen zouden kunnen worden gemaakt ten aanzien van de kwaliteit van brandweerzorg die dan met extra (lokale) financiële middelen mogelijk wordt gemaakt.”

Dat zou er volgens het bestuur van de VGGM toe kunnen leiden dat inwoners van kapitaalkrachtige gemeenten een hogere kwaliteit van brandweerzorg mogen verwachten dan inwoners van minder kapitaalkrachtige gemeenten. ,,Dat past niet bij het uitgangspunt van regionale solidariteit waar de samenwerking binnen de VGGM op is gestoeld. Voor de financiering van de 24/7 brandweerzorg in Ede zijn voor het huidige jaar ook circa één miljoen euro regionale middelen aangewend.”

Ede verzocht de VGGM, mede op aandringen van de raad, tot het voorlopig openhouden van Stadspoort tot er een nieuwe brandweerkazerne in gebruik kan worden genomen. De VGGM stelt vast dat er geen noodzaak is tot het openhouden van de brandweerpost Stadspoort. ,,De verhuizing van de brandweerpost Ede-Centrum naar de Peppelensteeg heeft als reden dat daarmee de dekkingsgraad verbetert, mede in het licht van de verwachte uitbreiding in Ede.’’

,,In de periode tot openstelling van brandweerpost Peppelensteeg kan brandweerpost Stadspoort een meerwaarde in de dekking leveren. Het langer openhouden van brandweerpost Stadspoort is daarom verbonden aan de verhuizing van brandweerpost Ede-Centrum.” De VGGM heeft daarom aan Ede de aanvullende eis gedaan voor een harde einddatum waarop Stadspoort wordt gesloten. ,,Wanneer daar niet in werd meegegaan, zou de steun voor het verzoek uit Ede onzeker zijn.” Daarop is de onherroepelijke sluiting van Stadspoort per 1 januari 2027 afgesproken.

Door Gerard van Wijk