Fabian Hemmers van Malkander en geestelijk verzorger Froukje Davidse zijn initiatiefnemers van 'Ede viert kerst'
Fabian Hemmers van Malkander en geestelijk verzorger Froukje Davidse zijn initiatiefnemers van 'Ede viert kerst' Diana Kervel

Ede viert kerst krijgt vervolg: ‘De wens om verbinding te vinden is Ede-breed vervuld’

15 december 2021 om 08:06 Maatschappelijk

EDE Na de succesvolle eerste editie van het coronaproof kerstevent, zal ook dit jaar ‘Ede viert kerst’ opgetuigd worden. Denk daarbij aan het vieren van kerst met kabouters op zaterdag 18 december maar voor wie verdieping zoekt ook een geZINswandeling op tweede Kerstdag.

Initiatiefnemer is geestelijk verzorger Froukje Davidse: ,,We zijn overweldigd door de enthousiaste reacties. Direct na de zomer kregen we al vragen over de plannen voor komende kerst.” Samen met Fabian Hemmers, samenlevingscoach bij welzijnsorganisatie Malkander, is het idee geboren om het decemberfeest op ludieke wijze invulling te geven. Hemmers: ,,In onze beleving vier je kerst samen.”

De wens om verbinding te vinden is Ede-breed vervuld

TERUGBLIK In 2020 is ‘Ede viert kerst’ uitgezonden bij de lokale omroep XON. Via Zoom kon gezamenlijk een vijfgangenmenu bereid worden en gegeten, geheel coronaproof. Vijf Edese koks gaven het goede voorbeeld met tips en trics voor een lekkere maaltijd. Tijdens de maaltijd hebben vijf Edese artiesten de Edese top-vijf ten gehore gebracht vanuit Cultura. 

,,De drie uur durende live-uitzending is gehost door Fabian die over ongekend presentatietalent bleek te beschikken. De rol van stadsdichter Larissa Verhoeff was ook fantastisch”, zegt Davidse met een grote lach. ,,Daarnaast hebben koks voor mensen thuis een maaltijd voorbereid, die mensen samen met een vrijwilliger konden nuttigen. Heel veel mensen zijn actief betrokken. De wens om verbinding te vinden is Ede-breed vervuld.”

HELE JAAR KERST ,,In september zijn we al begonnen met brainstormen. Ons enthousiasme inspireerde ook andere organisaties. Nieuwe partijen zijn aangehaakt met originele en creatieve ideeën. Het gaf ook de mogelijkheid om verdieping te geven aan programma-onderdelen. Als geestelijk verzorger ligt dat na aan mijn hart, evenals voor veel inwoners Ede. Ook Bennekom en Lunteren doen mee met activiteiten. Toch zijn er ook onderdelen die niet door kunnen gaan. Hemmers: ,,Zo hebben we het diner voor 100 jongeren uit moeten stellen.” Davidse vult aan: ,,Zodra het komende maanden kan, gaan we dit alsnog organiseren. Misschien wel met een valentijnsdagthema. Eigenlijk vieren we heel het komend jaar nog kerst.” 

Kerst vieren we nog  heel komend jaar

VREES EN VERLANGEN Davidse: ,,Het is voor ons als organisatie schipperen met aantallen van aanmeldingen. Aan de ene kant is daar het verlangen om veel mensen te bereiken en aan de andere kant de vrees om te veel mensen bij elkaar te brengen. Tenslotte wil je geen nieuwe corona-uitbraak in januari.” Hemmers vult aan: ,,Je kunt kijken naar wat allemaal niet kan, maar wij doen wat mogelijk is.”

BEGRIP Hemmers: ,,Ede viert kerst is voor ons geslaagd zodra het een begrip is voor iedere inwoner. Niemand hoeft ongewild alleen kerst te vieren. Het is in deze tijd extra belangrijk om er voor elkaar te zijn.” ,,Of we volgend jaar dit weer gaan opzetten? De kans is groot, maar hopelijk wel zonder beperkende maatregelen die de coronapandemie met zich mee heeft gebracht. Maar anders vinden we er wel weer wat op”, zegt Froukje Davidse tot besluit.

Het gehele programma staat op website: www.edeviertkerst.nl

door Diana Kervel