Lisette en Rien gaan min of meer verplicht van de vrije tijd genieten.
Lisette en Rien gaan min of meer verplicht van de vrije tijd genieten. Theo Beumer

Natuurvoedingswinkel Van Voorst & Hardeman altijd verbonden met Ede-Zuid

14 december 2021 om 12:30 Mensen

EDE Sinds 1925 is de buurtwinkel Van Voorst het gezicht geweest van Ede Zuid. De naam en het interieur wijzigden uiteraard in de afgelopen decennia. Willem en Evertje van Voorst openden de winkel als een broodzaak. Vrijdag 31 december sluit de derde generatie Lisette en Rien Hardeman het familiebedrijf definitief. ,,We hadden zo graag zeker de honderd jaar Van Voorst en later Van Voorst & Hardeman volgemaakt. Maar het mag na de sluiting van de spoorwegovergang Kerkweg niet zo zijn”, steekt het echtpaar Hardeman van wal.

Op 27 oktober 2021 werd ‘s morgens om 07.00 uur het pleit beslecht. Decennialang werd door vele Edenaren, waaronder het echtpaar Hardeman, gepleit om als de spoorovergang toch dicht moest, in ieder geval voor een alternatief te zorgen.


Laatste keer de deur dichttrekken zal niet gemakkelijk zijn. Foto: Theo Beumer

TIJ KEREN ,,Ik weet niet meer hoeveel uren en vergaderingen ik met iedereen heb bijgewoond. De meest mooie plannen zijn voorbijgekomen. In het begin was vooral het CDA een tegenstander van sluiting van de overweg. Later zijn zij omgedraaid. In de allerlaatste fase hebben nog enkele partijen geprobeerd het tij te keren. Maar tevergeefs”, baalt Rien Hardeman. 

,,De steun die wij van Edese deskundigen in een werkgroep of bij een gesprek met de gemeente Ede hebben gekregen was geweldig. Maar uiteindelijk was het resultaat nihil. Kennelijk waren er andere belangen tussen de gemeente Ede en de NS die in ons nadeel werkten. Op een gegeven moment weet je dat dat geen enkel argument meer helpt. Wat wij ook aandroegen of voorstelden, de sluiting van de overgang was kennelijk al bepaalt”, gaat Hardeman verder. 

‘HET GEZICHT’ Hij was zowel in de plaatselijke pers als lokale tv ‘het gezicht’ van de protesten. ,,Dat heb ik niet opgezocht. Maar dan werd ik weer gebeld om commentaar en wilde me niet verschuilen. Ik heb bij mijn argumenten altijd ons idee van de zaak besproken. Maar natuurlijk was ik ook niet blind voor de adviezen die ik kreeg. Die neem je mee en wik en weeg je.”

De voorspelling is al jaren dat er elke tien minuten een trein langskomt. Dat betekent sluiting van de overweg en wachttijd. De politici verantwoordelijk voor de genomen besluiten waren bang dat er ongelukken zouden gebeuren, omdat men misschien onder of tussen de bomen door zou gaan. ,,Dat zou kunnen, maar een andere belangrijke reden was de bouw van het nieuwe station. De NS wilde alleen participeren als de overweg gesloten zou worden. Ja, de overweg is door de huidige wethouder Peter de Pater (Gemeente Belangen, red.) twee jaar langer opengehouden dan eerder was gezegd.”

UITSTEL ,,Hij is ook bij ons geweest toen hij als wethouder begon. De Pater wilde zich op de hoogte stellen van wat er speelde. Dat is op prijs gesteld. Maar het uitstel van twee jaar is ook gekomen doordat er slechts moeizaam een aannemer voor het nieuwe station gevonden kon worden. Of wij daar geluk mee hebben gehad? Misschien wel, maar de werkelijkheid is dat de sluiting nu toch definitief is. En een autotunnel er niet is gekomen”, zegt het echtpaar.


Jammer dat deze stap Ede- Zuid en centrum splijt terwijl er mooie andere plannen ooit waren.  Foto: Theo Beumer

Zal nog best een traantje laten na sluiting oudejaarsdag

Dat was de bekende druppel op een gloeiende plaat. Het besluit de natuurvoedingswinkel en bekendste buurtwinkel van Ede Zuid te sluiten. ,,Natuurlijk neem je zo’n besluit niet van de ene op de andere dag. Maar alles op een rijtje zettende, wisten we wel zeker, dat als er geen goede verbinding tussen Ede Zuid en het centrum zou komen, dit klantverlies zou betekenen.”

Rien en Lisette hadden liever geen gelijk gekregen, maar de realiteit is anders. Vrij snel na de sluiting van de spoorwegovergang merkte het echtpaar de gevolgen al. ,,Niet elke vaste klant kwam of kon meer komen. Voorbijgangers die normaal gesproken bij ons op weg naar werk of school snel wat kochten, zijn verdwenen. Het buurtgesprek waar lief en leed wordt gedeeld tussen klant en ons is veel minder geworden. De wat oudere klanten uit het Beatrixpark of Maanderzand, die de loop naar onze winkel als een uitje zagen, kunnen echt niet meer omlopen”, baalt Lisette Hardeman. 

De buurtwinkel was echt een ontmoetingsplaats. ,,Wie haast heeft, moet naar de Jumbo, Albert Heijn of Lidl gaan. Bij ons was altijd een luisterend oor. Natuurlijk keek ik weleens met een schuin oog naar wachtende klanten. Wat ik dan zag? Een gebaar van neem de tijd. Je zag klanten denken dat de mogelijkheid van een gesprek hier juist als normaal werd ervaren”, oordeelt het echtpaar Hardeman.


Samen de laatste broden verkopen en dan is het 31 december a.s. echt over. Foto: Theo  Beumer

GESCHIEDENIS In 1925 openden Willem en Evertje van Voorst de winkel als een broodzaak. ,,We hadden graag de honderd jaar gehaald. Maar het mag niet zo zijn. De familietraditie eindigt zo abrupt. Op het moment dat je zelf kiest voor stoppen wegens de leeftijd is het wat anders”, vult Rien (67) aan. ,,Ik ben de laatste van onze vele generaties die met hart en ziel in de zaak heeft gewerkt. 

De eerste generatie Van Voorst zien al snel dat alleen brood verkopen wegens de concurrentie niet gaat. Levensmiddelen worden ook verkocht en de ‘buurtwinkel’ is een feit. In vogelvlucht de geschiedenis van deze zaak: in 1955 nemen de oudste zoon Henk en zijn echtgenote Wil het roer over. Zij maken de buurtwinkel tot een zaak waar alles te koop is. Inspelend op de tijdsontwikkelingen wordt de buurtwinkel uitgebreid met het pand naast de winkel. Centraal staat natuurvoeding, waar dochter Edith van Voorst verantwoordelijk voor wordt. Reformzaak ‘de Pimpernel’ wordt een begrip in Ede-Zuid en ver daarbuiten. ,,Rien en ik nemen in 1982 de reformwinkel over”, vertelt Lisette Hardeman. Niet veel later besluiten Henk en Wil van Voorst het wat rustiger aan te gaan doen. ,,Zo ontstaat de naam Van Voorst & Hardeman, waarin de buurtwinkel en reformwinkel worden samengevoegd. Wij (Rien en Lisette, red.) runnen vanaf 1988 nu deze zaak”, aldus Lisette Hardeman. 

ONTWIKKELINGEN ,,Ik zag dat de vraag naar homeopathische artikelen en natuurvoeding brede aandacht krijgt. Ik heb mijn drogistendiploma gehaald (1990) en in de buurtwinkel konden klanten nu ook terecht voor advies en aankoop van geneesmiddelen. Een andere ontwikkeling die ik zag aankomen, was de verkoop van glutenvrije producten. Met stelligheid durf ik te beweren dat klanten uit heel Nederland ons als specialist wisten te vinden”, glundert Hardeman. ,,Met trots vul ik aan dat Van Voorst & Hardeman dé plek was waar men terecht kon voor adviezen en actuele ontwikkelingen op ons terrein”, weet Lisette zeker. 

Maar aan alle deskundigheid, vriendelijkheid en gastvrijheid komt dus per 31 december 2021 een einde. Geen praatje meer, of even bijkletsen over persoonlijk lief en leed. De sluiting van een alom geliefde buurtsuper met een geweldige klantenkring is dan voorbij. ,,Gelukkig is de traditie dat onze familie vooruitziend is, nooit gestopt”, zegt het echtpaar. ,,Onze oudste zoon Vincent, bouwde in 2006 glutenvrijewebshop.nl. Extra service voor klanten om de glutenvrije producten via de webshop te bestellen (en te laten bezorgen). Inmiddels is deze webshop een van de grootste online winkels voor het assortiment glutenvrije producten. Rolcontainers vol pakketten worden verstuurd door heel Nederland en België. Inmiddels werken ook zoon Daniël en dochter Naomi fulltime voor de webshop.

Waren de buurtsuper en de webshop geen concurrenten van elkaar? ,,Tegenwoordig bestellen consumenten ontzettend veel online en daar heb ik ook mee te maken”, vertelt Hardeman. ,,Opvallend was op het moment dat de coronamaatregelen van kracht werden, klanten minder in de winkel kwamen, maar tot onze vreugde via de webshop artikelen aanschaften. Ik denk niet dat wij veel klanten hebben verloren. Integendeel, zij kozen voor een ander medium”, vult Lisette Hardeman aan.

Klanten namen bij een bezoek alle tijd voor een praatje.

SUCCES De vraag is waarom de buurtwinkel Van Voorst & Hardeman in al die bijna honderd jaar zo’n succes was. En waarom zoveel Edenaren zich inspanden de spoorwegovergang open te houden. Met als neveneffect dat de winkel openbleef. ,,De gunfactor is belangrijk. Maar vergeet niet dat onze winkel al die decennia ook een belangrijke ontmoetingsplaats is geweest. Klanten namen bij een bezoek alle tijd voor een praatje. Het leuke was, dat klanten die even moesten wachten, zich daar totaal niet aan stoorden. Een leuke uitspraak die ons altijd is bijgebleven is: ‘Bij Van Voorst & Hardeman kom je voor de vriendelijkheid, persoonlijke service en een buurtpraatje. Heb je haast, dan moet je naar de supermarkt gaan. Beter hadden wij het niet kunnen verwoorden”, lachen Rien en Lisette. Maar de ondertoon van de teleurstelling dat dit op 31 december 2021 eindigt, is voelbaar. ,,Dat klopt. Een lange familiegeschiedenis is voorbij en is nostalgie geworden.”

VRIJE TIJD Wat het echtpaar Hardeman met de vrije tijd gaat doen, is nog deels onduidelijk. ,, Ik ga mijn creatieve kant met schilderen en tekenen ontplooien. En weer eens meer kijken bij DTS Ede, mijn oude club. Dat kwam er nadat ik in de zaak kwam helaas niet meer van”, aldus Rien. ,,Ik ben er nog niet uit. Maar zal zeker wel invulling vinden. Maar de klap van sluiten naar bijna niets doen, moet even indalen. Ik heb wel van een aantal klanten wat tips gekregen over nieuwe activiteiten. Ook dat is kenmerkend van hoe klanten met ons meeleven”, meent Lisette. 

Zaterdag 15 januari 2022 wordt vanaf 13.00 tot 17.00 uur afscheid genomen van de klanten. ,,Wij gaan een coronaverantwoorde inloop organiseren. Op sociale media en onze website vanvoorstenhardeman.nl zullen we iedereen op de hoogte houden”, aldus Rien en Lisette Hardeman. 

Verwachten zij veel afscheidnemende klanten? ,,Geen idee. Maar iedereen die komt, zullen we aandacht geven. Het moet zowel voor de klant als voor ons een onvergetelijk middag worden. Ook dat komt nooit meer terug”, zegt Lisette. Of het echtpaar Hardeman nog een vertegenwoordiger van de gemeente Ede verwacht? ,,We laten ons verrassen. Zij weten wat we van de sluiting overweg Kerkweg denken. Maar als er een gemeentelijke vertegenwoordiger komt, is dat prima. Belangrijkste is dat het een gezellige ontmoeting wordt. Daarna is het over”, eindigt het echtpaar gedecideerd. 

Door Eip Janssen

Afbeelding