Bob van Hoekelum, voorzitter van de Vrienden van het Luntersche Buurtbosch, op archiefbeeld.
Bob van Hoekelum, voorzitter van de Vrienden van het Luntersche Buurtbosch, op archiefbeeld. Freek Wolff

Het Luntersche Buurtbosch maakt formeel bezwaar tegen afsluiting wandelpaden

13 december 2021 om 11:33 Natuur en milieu

LUNTEREN De Stichting Het Luntersche Buurtbosch en de Vrienden van het Luntersche Buurtbosch tekenen protest aan tegen het afsluiten van wandelpaden in en rondom het Luntersche Buurtbosch. Maandagavond dienen de organisaties formeel een petitie in bij het gemeentebestuur. Deze werd 1107 keer ondertekend door Lunteranen.

De kwestie draait om twee afsluitingen van wandelpaden die 130 jaar lang vrij toegankelijk waren. Nu bijna een jaar geleden werd het Zevenheuvelenpad rondom het voormalige congrescentrum De Werelt door een hek afgesloten voor wandelaars. Bovendien werd de uitgang van de Plaggenweg afgesloten door de eigenaar van Hessenweg 67. Het gaat om een pad dat liep van de Molenweg naar de Hessenweg. Deze afsluitingen veroorzaakten begin 2021 onrust in het dorp.

ONTBOSSING ,,Daarbij werd rondom De Werelt een groot deel van het bos vernield, terwijl de oude wildwal in dit gebied is weggevaagd”, licht Bob van Hoekelum, voorzitter van de Vrienden van het Luntersche Buurtbosch, toe.

In het voorjaar had hij veel contact met de gemeente, de wethouder, de omgevingsdienst en de provincie, maar de Lunterse organisatie kreeg steeds te horen dat de actie bij De Werelt toegestaan is, omdat een eigenaar niet vergunningsplichtig is om een hek om zijn terrein te plaatsen. Tevens viel de ontbossing onder de noemer ‘ruwe dunning’. Ook dat was toegestaan. Van Hoekelum vindt het wel eigenaardig dat in juli en augustus dit jaar toch regelmatig omgevingsvergunningen werden aangevraagd door De Werelt voor legalisatie van hekwerk en verbouwing (zwembad). ,,Maar toen was het kwaad al geschied.”

‘OVERTREDINGEN’ Samen met omwonenden en het bestuur van de stichting is er een gesprek geweest met de huidige eigenaar van De Werelt, Timo Kruft. Het verzoek was om het wandelgebied weer open te stellen door een kantelhek in de omheining te plaatsen. Dit verzoek werd door hem afgewezen. Vervolgens wezen de Vrienden er bij de gemeente op dat er in hun visie ,,grove overtredingen’’ zijn begaan bij de ontbossing van het terrein, een Natura 2000-gebied.

,,De omwonenden hadden veel geluids- en lichtoverlast van de nieuwe uitspanning van het nieuwe evenementenhotel De Werelt, waar allerlei luidruchtige feesten in de zomer hebben plaatsgevonden. Ze hebben een advocaat in de arm genomen en deze heeft hiertegen geprotesteerd. Hierop hebben zij nog geen reactie van de gemeente ontvangen”, aldus Van Hoekelum.

PLAGGENWEG Het gemeentebestuur wees het verzoek af om de Plaggenweg te heropenen, ook nadat de commissie bezwaarschriften de Vrienden had gehoord. Hiertegen loopt nu een bezwarenprocedure bij de bestuursrechter in Arnhem. Met een jurist in de arm wijst de organisatie op 154 getuigen, die verklaarden dat zij de afgelopen twintig jaar onbelemmerd over dat deel van de Plaggenweg konden wandelen. ,,Dat de gemeente stug blijft volhouden dat ze daar niets aan kan doen, tekent de politiek van Ede.”

Een ondertekenaar van de petitie: ,,Lunteren is een open gemeenschap, waar we genieten van onze vrijheid en prachtige natuur. Daar hoort privatisering door het plaatsen van hekken en afsluitingen in het vrij toegankelijke bos absoluut niet bij.”

door Freek Wolff