Afbeelding
Pixabay

Raad Ede wil geen woningbouw aan rand Binnenveld

13 december 2021 om 13:28 Politiek

EDE De gemeenteraad van Ede wil geen woningbouw aan de rand van het Binnenveld. In een met ruime meerderheid aangenomen amendement van SGP en EdeNu wordt erop gewezen dat er begin juli dit jaar een motie is aangenomen om het groene karakter van het Binnenveld te behouden. Bovendien is gebleken dat er bij bewoners geen draagvlak is voor bebouwing aan de westzijde van de Dr. W. Dreeslaan nabij Bennekom. 

In de ontwerp omgevingsvisie Ede 2040 staat dat ,,de noodzaak geldt tot zorgvuldige inpassing in en aansluiting op het Binnenveld.” De raad heeft daarvan gemaakt dat ,,hier de noodzaak geldt tot zorgvuldige inpassing waarbij het Binnenveld zoveel mogelijk wordt ontzien.”

RICHTGETAL In de zogeheten KennisAs wordt mogelijke toekomstige woningbouw beschreven in een gebied van het World Food Center in Ede tot en met Wageningen. ,,Dat betreft een groot zoekgebied”, aldus de raad. In de ontwerp omgevingsvisie zijn richtgetallen voor groei en (boven)regionale behoefte en stedelijk-dynamisch gebied opgenomen. Voor de KennisAs ligt de onderkant op 400 en de bovenkant op 1100 woningen. 

,,Het moet nog blijken of woningen aan de westkant van de Dr. W. Dreeslaan wel zo’n goed idee is vanwege de kwaliteit van het Binnenveld”, wordt in een eveneens aangenomen amendement verwoordt. ,,Een bandbreeedte van 0 tot 1100 woningen geeft ruimte voor een breder afweging. Er is ook geen voorzieningenniveau voor eventueel te realiseren woningen.” 

BOUWOPGAVE In een aangenomen motie van ChristenUnie, PvdA en GroenLinks wordt het college verzocht de gehele kern Ede, inclusief het toekomstige station Ede-West, te beschouwen als ‘zoekgebied wonen’ ten behoeve van de voorgenomen inbreidingsopgave. Tot 2040 heeft Ede een grote bouwopgave van 11.000 tot 15.000 woningen. 

In de ontwerp omgevingsvisie wordt voor de zogeheten inbreiding in de kern Ede gedacht aan circa 6.000 woningen, verspreid over Ede-Centrum, de omgeving van het toekomstige station Ede-West en Ede-Zuid. In de motie wordt bij de inbreiding rondom het toekomstige station Ede-West rekening gehouden met een transformatie van de nu aanwezige bedrijven en industrie.

De omgevingsvisie is een lange termijn koers voor de fysieke leefomgeving. ,,Het is het strategische plan voor de ontwikkeling van het grondgebied van de gehele gemeente voor de komende 20 jaar.” 

door Gerard van Wijk