Kimberley Bos is met haar 'gele hesje' in Winterberg de beste en wint zo de eerste wereldbekerwedstrijd in haar carrière.
Kimberley Bos is met haar 'gele hesje' in Winterberg de beste en wint zo de eerste wereldbekerwedstrijd in haar carrière. Epa/friedemann Vogel

Edese wint in World Cup Winterberg

14 december 2021 om 08:34

EDE Er staat dit seizoen tot op heden geen maat op skeletonster Kimberley Bos. De Edese deed vrijdag wat maar weinig mensen voor mogelijk hadden gehouden. Ze won in het Duitse Winterberg, de thuisbaan van één van haar grote concurrenten Tina Hermann, voor het eerste in haar carrière een wereldbekerwedstrijd. Een mooie opsteker richting de Olympische Spelen in februari, waar Bos inmiddels tot de favorieten behoort.

Het ging in Winterberg erg snel in de eerste heat. De als vijfde gestarte Jane Chanell zette het baanrecord op 57.17 seconden en de toon was gezet. Daarna doken ook Katie Uhlaender en Janine Flock onder de oude toptijd (57.26 seconden) waarna Kimberley Bos (in het gele hesje omdat ze de World Cup-leider is) het record aanscherpte door als eerste en enige onder de 57 seconden te duiken. Na een heel sterke run klokte de Edese 56.98. Het was de Duitse Tina Hermann die in het vervolg nog het dichtste bij kwam, met 57.02 werd zij tweede.


TWEEDE RUN De twintig snelsten mochten zich even later klaar maken voor de tweede run en opnieuw ging het hard. Elena Nikitina uit Rusland, die na een matige eerste heat al vroeg in de tweede moest starten, was de eerste die onder de tijd van Bos dook: 56.74. Dat deden vervolgens ook Katie Uehlaender, Jacqueline Loelling, Mirela Rahneva en Tina Hermann voordat de Edese voor haar tweede run naar beneden mocht.

Maar Bos lijkt dit seizoen echt een klasse apart. Met een fenomenale tweede run scherpte ze het baanrecord opnieuw aan naar 56.70 om daarmee de eerste plaats voor zich op te eisen. Haar eerste zege in de World Cup. Tina Herman werd tweede, Mirela Rahneva derde.


SPECIAAL Wedstrijden in Winterberg zijn altijd speciaal voor Bos, en deze keer nog wat meer dan anders, legt ze uit. ,,Voor zover je er over kunt spreken met een afstand van ruim 250 kilometer vanaf Ede, is de wedstrijd in Winterberg toch min of meer mijn thuiswedstrijd. Extra speciaal zal het zijn om deze vrijdag met de gele bib (hesje) te starten, dat aangeeft dat ik de leidster ben in het World Cup klassement.”

Door de zege heeft Kimberley haar leidende positie in het World Cup klassement ook uit weten te breiden. ,,Dit is onwijs gaaf! Een World Cup wedstrijd winnen stond al lang op mijn verlanglijstje.”


ZENUWEN ,,Ik was deze week ook wel een beetje zenuwachtig”, vertelt Bos. Al met al was het dus een heel bijzondere dag. ,,Het is heel gaaf dat na afloop van de wedstrijd voor het eerst het volkslied voor me werd gespeeld bij een World Cup en dat de Nederlandse vlag gehesen werd. En ik was natuurlijk onwijs blij na afloop. Ik heb ook erg veel interviews gedaan, want heel wat Nederlandse media was hier ook naartoe gekomen. Daarnaast was er zelfs Chinese media die me vragen stelde. Nu gaan we komende week weer naar Altenberg en hoop ik het daar ook goed te doen. We blijven het van wedstrijd tot wedstrijd bekijken en blijven gefocust op het resultaat.”