,,De omgeving Doesburgermolen, het zingende Binnenveld, de paarse heide – het zijn unieke gebieden met grote landschappelijke en natuurwaarde, waar niet alleen ik graag wandel en fiets."
,,De omgeving Doesburgermolen, het zingende Binnenveld, de paarse heide – het zijn unieke gebieden met grote landschappelijke en natuurwaarde, waar niet alleen ik graag wandel en fiets." Gerwin van Luttikhuizen

De waanzin van een omgevingsvisie

14 december 2021 om 14:37

column


Niet zo lang geleden schreef ik mijn column Grenzeloos Ede. Die ging over de bedreiging van het groen in Ede door de oprukkende nieuwbouw. Nu al dreigt die dreiging werkelijkheid te worden. Wethouder Jan Pieter van der Schans (CDA) wil in zijn omgevingsvisie de komende achttien jaren 15.000 nieuwe woningen bouwen. Én hij wil de groene omgeving van Ede behouden, want de burlende herten en de schaapskuddes moeten we koesteren. Met dat laatste ben ik het natuurlijk volkomen eens, maar de vraag is of dat lukt als je Ede laat doorgroeien tot een plaats van pakweg 170.000 inwoners.


En dan is de andere grote vraag: waar zouden die woningen moeten verrijzen? Volgens de wethouder in drie gebieden: Kernhem-Noord, De Klomp en de KennisAs Ede-Wageningen. Daarbij wil hij lege plekken in de stad gaan bebouwen en moeten we de hoogte in, als we het groen willen behouden. 


Maar er is meer: de wethouder wil 90 tot 110 hectaren aan extra bedrijventerrein gaan uitgeven. Als al die plannen werkelijkheid worden, dan wordt Ede een flinke stad en zal er meer en meer verkeer in en rond Ede zwermen. De wegen slibben dicht.  De druk op recreatie en natuur zal substantieel toenemen. Ik hoef dan ook niet de capaciteiten te hebben van een medium of waarzegger met glazen bol om te voorspellen dat dit ten koste zal gaan van de Edese natuur. Overlast door lawaai, stik- en fijnstof zal groeien. Volksgezondheid, bossen en heide zullen eronder lijden.


Wat bezielt het gemeentebestuur van Ede om zo’n type omgevingsvisie na te streven? Hoeveel waan kan een toekomstdroom bevatten? Waarom zou Ede haar groene omgeving in de waagschaal moeten leggen om het goedkope hoge toevluchtsoord te worden voor Randstedelingen? Er zijn twee manieren om te voorkomen dat de stijgende zeespiegel de randstad overspoelt. De beste is de klimaatopwarming tegengaan door drastische maatregelen zoals hernieuwbare energiebronnen, verduurzaming en vergroening. Second best is het ophogen van duinen en dijken.

GROENE LONGEN Het is een onzalig plan om de groene weilanden en vruchtbare akkers vol te bouwen. De omgeving Doesburgermolen, het zingende Binnenveld, de paarse heide – het zijn unieke gebieden met grote landschappelijke en natuurwaarde, waar niet alleen ik graag wandel en fiets.  Het zijn onze groene longen. We hebben de boeren hard nodig om ons open land te beheren en het is een moderne, groene uitdaging om als Edese samenleving kringlooplandbouw te realiseren. Daarbij moeten we de boeren steunen en helpen met alle middelen, ook financiële, die ons ten dienste staan. Niks uitkopen dus, maar omvormen. De woonkernen binnen onze prachtige gemeente verdienen uitzicht op een groene horizon en niet méér bedrijfsblokkendozen. 

Het is zeer de vraag of de Edenaren gelukkig worden als ze in 2040 over de fietssnelweg van Wageningen naar huis trappen, tussen bedrijfsgebouwen door met als markeringspunt daarbovenuit de zeven nieuwe wolkenkrabbers van hun voormalig groene stad.   


De toekomstdromen van de wethouder sporen overduidelijk niet met de mijne. Sterker nog, ik krijg er nachtmerries van. Of zijn dromen overeenkomen met die van de meeste Edenaren zal moeten blijken bij de eerstkomende gemeenteraadsverkiezingen.


[(Bron: De Gelderlander 16-9-21/ www. gelderlander.nl/ede/hoe-ziet-ede-er-in-2040-uit-flinke-groei-maar-met-behoud-van-groene-achtertuin.)


[George Knottnerus is columnist bij EdeDorp.nl, een platform voor kritische bewoners. Ede Stad.nl plaatst geregeld columns van EdeDorp.nl om het lokale debat te stimuleren. Reageren? Mail naar ede.stad@bdu.nl.