Scarlet Willemse, Danielle Fränkel en Vincent Aarts van de dierenambulance zetten een nieuwe actie op touw om dieren in Roemenië te redden.
Scarlet Willemse, Danielle Fränkel en Vincent Aarts van de dierenambulance zetten een nieuwe actie op touw om dieren in Roemenië te redden. Diana Kervel

Vrijwilligers Dierenambulance Gelderse Vallei naar Roemenië: ‘Het liefst redden we alle dieren’

22 juni 2022 om 07:30 Dieren

EDE/VEENENDAAL ,,De heenrit was vrolijk, bij de terugrit was de lol er wel vanaf.” Danielle Fränkel van Dierenambulance zag oorlogsvluchtelingen op het nieuws met pijn in hun hart hun huisdieren achterlaten. Met twee vrijwilligers is zij naar Roemenië afgereisd om daar in een asiel hulpgoederen te brengen en zelfs een hond mee naar Nederland te nemen. De reddingsactie zal herhaald worden zodra er voldoende geld is opgehaald.

Vincent Aarts is ruim een jaar vrijwilliger bij de dierenambulance en maakt onderdeel uit van een club van 25 personen. ,,Wanneer de ambulance niet rijdt, weet ik dat verschillende dieren een heel vervelende dag zullen hebben. Het motiveert mij om elke keer weer achter het stuur te kruipen.” Scarlet Willemse vult haar collega aan: ,,Het geeft veel voldoening als je een diertje weet te redden of zelfs maar te verlossen van de pijn.” Danielle Fränkel is voorzitter van de stichting en verzamelde als kind al een hele dierentuin om zich heen. ,,In de Achterhoek was het voor mij goed toeven. Ik sjouwde wat af met al die dieren.”

Al gauw is duidelijk dat niet alle dieren gered kunnen worden

MOOIE OUDE DAG De reddingsoperatie duurde bijna vier dagen. Bij het passeren van de Roemeense grens sloeg de goede sfeer om. Het is het team al gauw duidelijk dat ze niet iedereen kunnen redden: ,,We zagen dode honden liggen, anderen liepen te creperen van de pijn. Het druist tegen je natuur in om door te rijden.” De tegenstelling met Nederland is groot. ,,Wij brengen zelfs een duif naar de dierenarts of noodopvang.” 

In Nederland is al contact gelegd met een asiel in Roemenië, vlakbij de Oekraïense grens. De dierenambulance is volgeladen met medicijnen, benches en voer voor de dieren. Veel van de asielhonden zijn ouder, waardoor hun adoptiekansen nihil zijn. Voor puppy’s is meer belangstelling. Met de beste bedoelingen, vangen lokale mensen de honden in het asiel op. ,,Het eten bestaat uit droge rijst met brokken, er is geen warm water en schoonmaken van zowel de hokken als de honden zelf is zeer sporadisch.” 

Een van de 15 oudere honden is meegenomen naar Ede na het regelen van de benodigde papieren. Aarts: ,,Een van mijn kennissen heeft de hond onder zijn hoede genomen. Het verschil tussen nu en een maand geleden is groot. Hier kan hij genieten van een mooie oude dag.”

INVOEREISEN EU De EU heeft, vanwege de noodsituatie in Oekraïne, besloten om flexibel om te gaan met de invoereisen voor huisdieren. Deze versoepeling geldt alleen voor huisdieren die samen met hun oorspronkelijke eigenaar zijn gevlucht en vanuit Oekraïne en Rusland naar Europa reizen. Dat brengt wel risico’s mee voor onze volksgezondheid. De dieren kunnen de gevaarlijke ziekte rabiës (hondsdolheid) bij zich dragen. Het dier moet daarom in thuisquarantaine. Voor dieren die reizen zonder oorspronkelijke eigenaar, bijvoorbeeld dieren die reizen met handelaren, stichtingen en particulieren, gelden de reguliere quarantaineregels. Meer informatie op www.nvwa.nl

Vaak helpt alleen de tondeuse nog om vuil weg te krijgen

CROWDFUNDING Het driekoppige team van de dierenambulance gaat de reis naar Roemenië zo spoedig mogelijk herhalen. Scarlet Willemse: ,,Je weet nu een beetje wat je kunt verwachten en wat de realiteit is.” Men is bezig om spullen in te zamelen als medicijnen, benches en dekens. Fränkel is van plan drastisch te werk te gaan: ,,Veel honden zitten onder het vastgekoekte vuil. Daar helpt vaak alleen de tondeuse nog.” 

Voor het gebruik van de dierenambulance is toestemming gevraagd aan Dierenlot. De kosten voor de benzine bedragen ongeveer 1000 euro en moeten ze zelf opgehoest worden: ,,Daarvoor hebben we een crowdfundingsoperatie opgezet.” Fränkel weet dat ze niet alle dieren kan redden: ,,Maar we proberen het wel hoor!” Alvorens honden mee te nemen vanuit Roemenië is het bedoeling eerst adoptie-adressen te vinden in Nederland. Tweede voorwaarde is dat de papieren van de hond in orde zijn. Anders kan de NVWA in Nederland de beesten vorderen.

REGIO EDE-VEENENDAAL De dierenambulance is onlangs verhuisd van Ede naar Reactorstraat 9c in Veenendaal. Het werkgebied is de gemeenten Ede-Veenendaal. Fränkel wil nog wel een tip meegeven voor gewonde dieren in de openbare ruimte: ,,Weet dat warm houden het allerbelangrijkste is. Geef geen water of voer. Alle goede bedoelingen ten spijt komt het vaak in de longen van het beestje terecht. Dat kan fataal zijn.” 

De dierenambulance is 24/7 bereikbaar. Het leven als vrijwilliger van de dierenambulance is in ieder geval nooit saai. Fränkel: ,,Soms krijg je heel bijzondere telefoontjes. Iemand was midden in de nacht zijn katten kwijt, bedacht dat ze gechipt waren en dat wij ze dan wel konden opsporen. Ik heb de persoon toch een beetje teleurgesteld.”

door Diana Kervel