Aquila Ziddah, derde op het WK toverde met het rad.
Aquila Ziddah, derde op het WK toverde met het rad. Eip Janssen

Toptalent Aquila Ziddah: ‘Ik moet één zijn met het rad’

20 juni 2022 om 07:00 Overig

EDE Aquila Ziddah (13) heeft namens turnvereniging DOK bij het WK Rhönradturnen voor junioren een prestatie van formaat geleverd. Hij behaalde in een ontzettend sterk deelnemersveld de bronzen medaille.

,,Meedoen was het belangrijkste. De derde plaats was de kers op de taart. Nooit verwacht”, aldus de bescheiden Aquila Ziddah. ,,Er is brons gewonnen’’, meent trainster Saskia van Bruxvoort. ,,Zo kun je het ook zien”, lacht Ziddah. Wonende in Wageningen zit hij op de Sport Highschool Ede (Pallas Athene) en is DOK de plek waar Ziddah vele uurtjes doorbrengt. 

,,Ik ben een jaar of vijf geleden overgestapt op Rhönradturnen. Waarom DOK? Om twee redenen. In de eerste plaats het dichtst bij mijn school. In de tweede plaats omdat hier een op deskundige en plezierige wijze les wordt gegeven.” ,,Ik zag dat Aquila talent had voor Rhönradturnen. Maar talent moet je ook omzetten in prestaties. Hij pikte alles snel op, luisterde goed en bracht hetgeen ik aangaf in praktijk. Natuurlijk ging niet alles gelijk van een leien dakje. Maar nu een jaar of vijf later is het resultaat, brons op het WK iets om trots op te zijn. Hoe dit resultaat tot stand kwam was bijzonder”, vult DOK-trainster Saskia aan. 

Vader Andrew bleek heel erg ziek tijdens de voorbereiding op het WK. ,,Hij is overleden, maar heeft me tot het laatst gestimuleerd door te gaan met deze mooie sport. Natuurlijk heb ik bij de prijsuitreiking aan hem gedacht. Wat zou hij trots zijn geweest. Mede omdat ik voor het moederland van mijn vader; Ghana, uitkwam”, zegt Aquila Ziddah zachtjes. ,,Dat maakt zijn derde plaats zo bijzonder. Door de coronaperikelen was goed trainen lang onmogelijk. Later kreeg hij zelf corona. Van een optimale voorbereiding dus geen sprake. Daarom was zijn deelname al bijzonder”, meent trainster Saskia. 

ONDERDELEN Rhönradturnen bestaat uit drie onderdelen: Rechtuit, Spiralen en Sprong. Veel mensen weten niet wat het is. Maar als ik filmpjes laat zien, vinden ze het heel gaaf. Ik train elke dinsdag en donderdag minimaal acht per week. In februari is als voorbereiding op dit WK een extra aantal uren ingebouwd. Het feit dat ik vroeger gewoon heb geturnd is wel in mijn voordeel geweest. Het is ongeveer dezelfde lichaamsbeheersing. Ik beschouw het echt als topsport. Leuk omdat het bijzonder is. Het vergt veel inspanning, maar geeft ook rust. Ik moet één zijn met het rad.’’ Op het onderdeel Rechtuit werd de 13-jarig knap zevende. 

,,Het scheelde weinig of hij had de finale gehaald. Het verschil met de nummer zes was slechts 0,35 punt. Ook bij Sprong een zevende plaats. Bij Spiralen werd hij zelfs vierde. Dat hij in het eindklassement als derde is geëindigd is echt aan zijn zelfdiscipline te danken”, oordeelt Van Bruxvoort. Aquila bloost er een beetje van. ,,Mag ik ook zeggen dat mijn school heel goed heeft meegewerkt. Het topsportklimaat op de Sport Highschool Ede werd echt waargemaakt. In de aanloop naar het WK mocht ik vaak de eerste twee uurtjes extra raderen in plaats van leren”, lacht de Rhönrad specialist. 


Aquila is supertrots op zijn zelfontworpen tenue, de Ghanese vlag uitbeeldende.                         Eip Janssen

De vraag is waarom Aquila Ziddah niet voor Nederland maar voor Ghana uitkwam. ,,Daar kunnen we veel en weinig overz eggen. Maar uiteindelijk hebben we de mazen van de wet benut. Aquila kwam voor Ghana uit en ook zijn kleding met de vlag van Ghana, paste daarbij. ,,Mijn dochter Mei-Yù heeft het ontwerp op het trainingspak gemaakt op basis van een foto. Ik heb het turnpakje voor gemaakt. Aquila heeft zelf het pakje ontworpen. Mooi, creatief en passend voor Ghana, het land van vader Andrew”, gaat Saskia van Bruxvoort verder. 

COLLEGIAAL ,,De Rhönradwereld is een ons kent ons gebeuren. Ik denk dat er in de wereld ongeveer vijfhonderd Rhönradspecialisten zijn. Met de Nederlandse delegatie was het prima samenwerken. Ik ken ze allemaal. Daar hebben we uiteindelijk ons voordeel nog mee gedaan”, geeft Saskia een inkijkje in de keuken van deze mooie sport. 

,,Ik had een paar onderdelen ingestudeerd. Een Nederlands jurylid wees ons erop dat dat een groot gevaar inhield. Volgens haar zaten er onderdelen bij die juryleden weleens zouden kunnen afkeuren. Met die tip zijn we aan de slag gegaan en heb ik mijn uitvoering op onderdelen op het laatste moment nog aangepast”, zegt de jonge Ziddah. 

‘Mijn vader zou super trots zijn geweest’

Uiteindelijk kwam het dus goed en viel Aquila met de neus in de boter. ,,Dat was later toen ik op school zat bijna letterlijk. Tijdens de les werd ik door de rector in het zonnetje gezet. Men was zo trots op mijn prestatie. Niet alleen als school maar vooral als mens. De schoolleiding en mijn klasgenoten wisten precies wat ik vooraf had doorgemaakt”, zegt Aquila lichtelijk ontroerd. Het zal duidelijk zal dat Aquila Ziddah zeker op dinsdag en donderdag lange dagen maakt. ,,Mijn moeder (Wilmi Egelmeers, red.) vervult nu een belangrijke rol in mijn leven. Zij haalt mij met de auto op na de trainingen. Is bij wedstrijd vrijwel altijd aanwezig. Zij ziet dat ik er alles voor over heb te slagen. Ik weet niet goed hoe dat uit te drukken, maar haar support is voor mij ontzettend belangrijk.”


Aquila staat stil bij zijn vader en zijn geboorteland Ghana                                                                      Eip Janssen

Wat heeft het duo verder opgestoken tijdens het WK in Denemarken. ,,Heb je een uurtje? In de eerste plaats oefeningen op een zo’n mooi niveau. De Rhönradsport is geen circus maar wel heel mooi. We gaan echt aan de slag voor over twee jaar. Dan wil ik weer een stapje verder zijn”, aldus Acquila. ,,Ik denk in technische zin dat hij dat in zijn mars heeft. Het grootste probleem is niet zijn inzet, zijn leergierigheid maar de trainingsomstandigheden. In de gemeente Ede is geen accommodatie geschikt om echt met het Rhönrad aan de slag te gaan. De laatste goede accommodatie was sporthal De Reehorst. Ruimte en liefst een houtenvloer is wat wij nodig hebben. Ik hoop dat eraan gedacht wordt in onze gemeente. Deze mooi sport verdient dit”, sluit Saskia van Bruxvoort gedecideerd af.

door Eip Janssen

Afbeelding