Afbeelding
Pixabay

Ede onderzoekt mogelijkheden Oekraïense partner

17 juni 2022 om 07:47 Politiek

EDE De Edese gemeenteraad is donderdagavond akkoord gegaan met een motie van D66, ChristenUnie, GroenLinks en CDA om de mogelijkheden te onderzoeken om de banden aan te halen tussen Ede en een stad in Oekraïne. Bijvoorbeeld in de vorm van een stedenband, wellicht in regionale samenwerking. Alleen SGP en Burgerbelangen stemden tegen.

Het college wordt verzocht met een voorstel te komen hoe deze samenwerking het beste kan worden vormgegeven. De initiatiefnemers stellen dat Edenaren massaal klaar staan om Oekraïense vluchtelingen en Oekraïne in het algemeen te steunen door spullen en geld te doneren of door Oekraïense vluchtelingen in huis te nemen. President Zelensky heeft een oproep gedaan aan Nederland om Oekraïense steden uit te zoeken om hen te ondersteunen bij de wederopbouw.

EXPERTISE ,,Het helpen van mensen in nood past bij het karakter van Ede, zoals we dat ook hebben gezien bij de noodopvang in Harskamp. Onze expertise op het gebied van Food zou Oekraïne en Oekraïense steden goed kunnen helpen op het gebied van voedselproductie en voedselzekerheid.” Bij de voorbereiding van het voorstel kan een bestaand onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) worden meegenomen. 

door Gerard van Wijk