Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

Ede en provincie werken aan ‘goed bod’ na bekendmaking stikstofbrief

17 juni 2022 om 11:00 Politiek

EDE Wethouder Jan Pieter van der Schans is ervan overtuigd dat de gemeente Ede en de provincie Gelderland samen een ‘goed bod’ in Den Haag kunnen neerleggen na bekendmaking van de stikstofbrief. De voorgestelde 58 procent reductie van het aantal boerenbedrijven acht de wethouder niet haalbaar. ,,De inzet van het college is aan de ene kant het buitengebied ook in de toekomst economisch te bestendigen. We staan voor een vitale agrarische sector. Aan de andere kant staat de natuur onder druk. Er zal een stikstofreductie moeten plaatsvinden.”

De uitlatingen van de wethouder vonden plaats na vragen van de SGP tijdens het vragenuurtje in de raadsvergadering. ,,Er zijn 650 boerenbedrijven in dit gebied, de stikstofbrief heeft er stevig ingehakt. De boeren vragen zich af wat voor perspectief ze hebben. De voorgenomen maatregelen hebben een grote impact op de sector”, aldus de SGP. Er werd gevraagd of een brandbrief namens de gemeente richting Den Haag zinvol zou zijn en of een informatiepunt voor agrariërs tot de mogelijkheden behoort.

REDUCTIE De wethouder stelde dat de gemeente samen met de provincie hard aan de slag is om Den Haag een antwoord te geven op de voorgenomen reductie in de agrarische sector in de Gelderse vallei. ,,Wij denken dat het mogelijk is te komen tot een reductie van minder dan 58 procent in dit gebied, dan is aangegeven. Dat is geen makkelijke opgave. Twintig jaar geleden waren er in dit gebied nog 1300 boerenbedrijven.” 

INFORMATIEPUNT Er wordt gesproken over een informatiepunt voor agrariërs onder verantwoordelijkheid van de provincie. De inzet is één aanspreekpunt. Op een vraag van de ChristenUnie welke mogelijkheden er zijn om het toekomstperspectief voor agrariërs te vergroten zei de wethouder dat de gemeente de boeren kent. ,,Dat is de belangrijkste rol van de gemeente. Wij weten welke boeren willen stoppen, welke boeren willen doorgroeien en wat de mogelijkheden zijn. Boer voor boer.” 

door Gerard van Wijk