Kinderen Saar, Janna en Bram proosten met kinderchampagne op het succes van hun moeder Hanneke de Zoete.
Kinderen Saar, Janna en Bram proosten met kinderchampagne op het succes van hun moeder Hanneke de Zoete. Diana Kervel

Schrijfster Hanneke de Zoete: ‘In mijn boeken blijven De Zoete Zusjes altijd vijf en zeven’

18 juni 2022 om 07:30 Mensen

EDE ,,Het liefst zie ik kinderen leesmeters maken, niet constant op het scherm zitten kijken.” Deze uitspraak is nogal verrassend aangezien Hanneke de Zoete de moeder is van de twee meisjes met het populaire YouTube-kanaal De Zoete Zusjes. Toch is het doel bereikt met de oorkonde die ze op 13 juni mocht ontvangen voor de verkoop van 75.000 exemplaren van haar laatste boek ‘De Zoete Zusjes zoeken een schat’.

De Zoete (1981) is twintig jaar werkzaam geweest in het onderwijs. De laatste jaren als intern begeleider bij een basisschool in Arnhem, nu is ze fulltime kinderboekenschrijfster. ,,Eerst was het nog een hobby naast mijn werk, maar de combinatie is niet meer te doen. Ik was alleen nog maar aan het rennen en vergat te genieten. Dat is een voorwaarde voor inspiratie en tot op heden is daar geen gebrek aan!” 

De Zoete Zusjes Saar en Janna vallen inmiddels zelf niet meer in de doelgroep van de boeken die voor kinderen tussen 4 en 8 zijn bedoeld. Hanneke en Janna vormen een nieuw duo op het internet aangezien Saar inmiddels is gestopt. ,,Ze is het ontgroeid. Maar in mijn boeken blijven ze altijd vijf en zeven.”

In mijn boeken blijven De Zoete Zusjes altijd vijf en zeven

WARM MAKEN VOOR LEZEN Met het Gouden Boek is de Edese schrijfster zeer verguld. ,,Ik heb altijd al erg mijn best gedaan om kinderen aan het lezen te krijgen. Als auteur moet ik nu zelf een verhaal maken wat de kinderen pakt om zo hun fantasie aan het werk zetten.” 

Uit onderzoek blijkt dat het leesniveau van Nederlandse jongeren schrikbarend is verminderd. De Zoete denkt daar wel een verklaring voor te hebben: ,,Kinderen zijn visueel ingesteld. Het is hard werken om beeldend te vertellen en dit te vertalen naar papier. Je moet ze warm maken voor de wereld van boeken, het begint met plezier en motivatie. Op de middelbare school haken leerlingen af vanwege de beperkingen van de literatuurlijst. Beperkingen in de zin van wat wel en niet passend is. In mijn beleving een gemiste kans.” 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Schrijfster Hanneke de Zoete ontvangt het gouden boek voor 75.000 verkochte kinderboeken over de ‘Zoete Zusjes’ Saar en Janna. Rechts staat broer Bram de Zoete. - Diana Kervel

COMMENTAAR Marieke Woortman van uitgeverij Kosmos heeft Hanneke twee jaar geleden benaderd: ,,Mijn kinderen keken veel naar de video’s van De Zoete Zusjes op internet. Dit was voor mij de aanleiding om eens contact te zoeken met Hanneke en te peilen of zij boeken zou willen gaan schrijven. Haar missie is om leesplezier te geven aan kinderen. Daarin hadden we elkaar snel gevonden.” 

De rest is geschiedenis. Het eerste boek was een 1-op-1 vertaling van video naar print met allerlei challenges. Twee jaar verder heeft Hanneke veertien bundels op haar naam staan. Vorig jaar werd haar werk bekroond met de kinderjuryprijs voor leukste boek. Over haar boeken wil Hanneke graag praten maar Woortman begrijpt ook dat ze niet de publiciteit zoekt om te praten over het YouTube-kanaal: ,,Altijd zijn er wel vragen waarbij ze het gevoel krijgt zich te moeten verantwoorden, zich te verdedigen. Mensen vinden er wat van. Het kanaal met 583.000 abonnees is een familieaangelegenheid waar ze veel tijd aan besteden. Ze wil praten over haar rol als kinderboekenschrijfster, niet als moeder van de YouTube-meisjes.”

OPENEN VAN NIEUWE WERELD Het favoriete boek van De Zoete is ‘Kruistocht in spijkerbroek’ van Thea Beckman: ,,Hoewel de omvang van het boek mij in eerste instantie liet twijfelen, ben ik blij dat ik doorgezet heb. Er ging een hele wereld voor mij open, het raakte me.” 

Voor de zusjes-reeks houdt de schrijfster vooral dunne boeken aan. Via sociale media ziet ze veel foto’s van ouders die hun kinderen deze boeken voorlezen. ,,Je ziet een verschuiving. Nu komen de lezers eerst met de boeken in aanraking om vervolgens op YouTube te zien dat de dames echt bestaan.”  

Door Diana Kervel