Het bestuur van de Gebiedscoöperatie Binnenveld op de grens van Gelderland en Utrecht, in het Binnenveld: Lodewijk Pool, Jacco Wisserhof, Frans van Laar, Linda Versteeg en Tijs Achterstraat.
Het bestuur van de Gebiedscoöperatie Binnenveld op de grens van Gelderland en Utrecht, in het Binnenveld: Lodewijk Pool, Jacco Wisserhof, Frans van Laar, Linda Versteeg en Tijs Achterstraat. Frederiek van Lienen

Gebiedscoöperatie Binnenveld opgericht: ‘Agrarische ondernemers willen meer betrokkenheid’

17 juni 2022 om 14:10 Maatschappelijk

BENNEKOM De biologische boerderij De Hooilanden in Bennekom was op deze zonnige junidag het decor voor een feestje. Aanleiding was de totstandkoming, op een brug in het Binnenveld op de grens van Gelderland en Utrecht, van de Gebiedscoöperatie Binnenveld. Volgens Frederiek van Lienen van Biodiversity in Business (adviesbureau gericht op duurzaam ondernemen) ,,op een actueel moment in verband met de landbouw en stikstofproblematiek.”

Lodewijk Pool is voorzitter van de gebiedscoöperatie. ,,Het is een initiatief van agrarische ondernemers en grondeigenaren in het Binnenveld. Doel is samen  te werken aan oplossingen voor de vraagstukken die er op hun afkomen. Het meest actuele thema is de stikstofreductie, maar ook wonen, duurzame energieopwekking, natuur en recreatie zijn opgaven die op het Binnenveld afkomen. De coöperatie wil concrete projecten uitvoeren zodat er ontwikkelingen in het Binnenveld op gang komen die boeren, burgers en landschap aan elkaar verbinden.”

BETROKKENHEID Aanleiding voor de oprichting van de gebiedscoöperatie is de gebiedsaanpak, medio vorig jaar geïnitieerd door de gemeente Ede. In de gebiedsaanpak gaat het om de opgaven rondom woningbouw, stikstof, duurzame energieopwekking, natuur en recreatie in het Binnenveld. ,,De agrarische ondernemers willen graag meer betrokkenheid in dit gebiedsproces, dat tot nu toe vooral een gesprek is geweest tussen de vier gemeenten rondom het Binnenveld (Ede, Wageningen, Rhenen en Veenendaal), het waterschap en de beide provincies. De agrariërs, die de meeste grond in het Binnenveld in bezit hebben en het landschap beheren willen actiever worden betrokken in de plannenmakerij en de uitvoering van eventuele projecten in het gebied. Met de gebiedscoöperatie is een organisatie opgericht die gericht is op proactieve samenwerking en een toekomstperspectief voor de agrarische ondernemers in het gebied.”

SOCIALE BRUG Samenwerking tussen het Gelderse en het Utrechtse deel van het Binnenveld is niet vanzelfsprekend, weet het bestuur van de gebiedscoöperatie. Dat heeft te maken met de culturele verschillen tussen de beide delen van het gebied, gescheiden door de Grift. ,,Daarmee slaat de coöperatie ook een sociale brug die de ondernemers en de gebiedspartijen kan helpen om te werken aan een gezamenlijke toekomst van het Binnenveld.” 

TOEKOMSTPERSPECTIEF De coöperatie streeft naar een toekomstperspectief van het Binnenveld als gebied waarin duurzame voedselproductie kan plaatsvinden met een verdienmodel voor de volgende generatie boeren en behoud en versterking van het aanwezige agrarische cultuur- en natuurlandschap. ,,Gezien de andere ruimtelijke opgaven die er momenteel allemaal op het Binnenveld afkomen (woningbouwplannen, zoekgebied voor duurzame energie) vinden de boeren het belangrijk om mee te denken hoe deze opgaven kunnen worden verbonden aan het toekomstperspectief.” 

door Gerard van Wijk