Afbeelding
Pixabay

Oppositie veegt vloer aan met bestuursakkoord

17 juni 2022 om 17:04 Politiek

EDE Oppositiepartijen staan zelden juichend langs de kant wanneer de coalitie een bestuursakkoord presenteert. Maar zo kritisch als de Edese oppositie reageert op het door de coalitie (SGP, ChristenUnie, Gemeentebelangen, CDA en PvdA) gesloten akkoord wordt ook zelden gehoord. Tijdens de raadsvergadering, waarin het bestuursakkoord aan de orde kwam, veegde de oppositie de vloer aan met deze overeenkomst.

Er worden volgens de oppositie geen keuzes gemaakt, er worden veel algemeenheden en vaagheden verkondigd, er is geen visie, durf en leiderschap te ontdekken. Van de vijf ingediende moties werden er drie verworpen. Het lijkt erop alsof aan het prille begin van de nieuwe raadsperiode de toon al gezet is tussen coalitie en oppositie.

KOOT EN BIE Bij D66 hadden ze hoop op verandering, zowel op de inhoud als de bestuurscultuur. Maar het akkoord straalt uit dat de koers blijft zoals die was. ,,Zelfs een akkoord op de gewenste hoofdlijnen is niet gelukt.” Veel woorden in het akkoord, maar er worden geen keuzes gemaakt. Het doet fractievoorzitter Stephan Neijenhuis denken aan prof. dr. Akkermans, de creatie van Koot en Bie. ,,Ik word genoemd”, meldde Akkermans altijd trots, terwijl hij echter nooit werd benoemd.

Zelfs een akkoord op de gewenste hoofdlijnen is niet gelukt

Ook Ruben van Druiten (Burgerbelangen) stelt dat het akkoord uitblinkt in algemeenheden en problemen vooruit worden geschoven. Hij is bang dat Ede meer groeit dan de eigen inwoners nodig hebben. ,,Het karakter van Ede gaat veranderen door verdichting. Met drie christelijke partijen in het college gaat Ede verder op slot.”

WEINIG AMBITIEUS ,,Ieder deed een plas en alles bleef zoals het was”, karakteriseert Ellen Out(GroenLinks) het akkoord. Dat is weinig ambitieus en veel wordt overgelaten aan inwoners en bedrijven. ,,Het is onduidelijk hoe het gewenste resultaat van de noodzakelijke sociale huur- en koopwoningen wordt bereikt.” De partij mistvisie, durf en leiderschap.

De VVD is naar eigen zeggen ,,heel erg kritisch.” Fractievoorzitter Bart Omlo spaart de coalitie niet. ,,Het akkoord staat vol algemeenheden en vaagheden, er worden geen keuzes gemaakt, er is sprake van stilstand. Veel genoemde zaken lopen al, zijn niet nieuw.” De plannen voor windturbines zijn ook vaag, maar er ,,staat eigenlijk in het akkoord dat we sowieso windturbines gaan plaatsen. Zeg dat dan.” De VVD vindt het een ,,uitermate slecht akkoord, met onaangename addertjes onder het gras.”

Het akkoord staat vol algemeenheden en vaagheden, er worden geen keuzes gemaakt, er is sprake van stilstand

Ook Erik Wesselius van Mens en Milieu Ede spreekt in negatieve zin over het bestuursakkoord. ,,Veel algemeenheden, veel tekst, maar hoe los je het op? Wij hoopten op een open bestuurscultuur, maar die ontbrak bij de coalitievorming. Wat woningbouw betreft moet het worden afgestemd op de wensen en behoeften van de lokale bevolking. Sta open voor creatieve oplossingen vanuit de samenleving.” Volgens Wesselius zijn er meer boeren nodig, maar wel met minder dieren. Dat werd als een verrassende uitspraak ervaren.

MOTIES Een motie van D66 en GroenLinks om in het beleidsplan daar waar mogelijk de Regenbooggemeente uit te breiden met initiatieven vanuit de samenleving, haalde het niet. Dat lot trof ook een motie van D66, GroenLinks en Mens en Milieu waarin werd gevraagd te zorgen dat in 2030 van de totale woningvoorraad 30 procent bestaat uit sociale huur. Ook een motie van VVD en Burgerbelangen kreeg geen raadsmeerderheid. Gevraagd werd om geen lastenverhogingen toe te passen de komende vier jaar. ,,Ede heeft één van de laagste woonlasten van Nederland, dat willen we graag zo houden.”

Wel een meerderheid was er voor een motie van D66 en Mens en Milieu om voortaan te komen tot openbare coalitiebesprekingen. Alleen SGP, GemeenteBelangen en CDA zien er niets in. VVD en Burgerbelangen smaakten het genoegen een meerderheid te krijgen voor hun voorstel om te streven naar kostendekkendheid en bij tekorten eerst te kijken naar manieren om de kosten omlaag te brengen of inkomsten te genereren, voordat de lasten worden verhoogd.

door Gerard van Wijk