Afbeelding
Gemeente Ede

650 Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Ede

19 juni 2022 om 15:35 Maatschappelijk

EDE De gemeente Ede herbergt op dit moment 650 Oekraïense vluchtelingen. In de gemeentelijke opvang in Harskamp worden 400 Oekraïners opgevangen. Er is een opvangcapaciteit voor 560 personen. Er is een uitstroom naar andere locaties of mensen gaan, al dan niet tijdelijk, terug naar Oekraïne. Ook is er een kleine toename van nieuwe Oekraïense vluchtelingen. In de particuliere opvang verblijven ongeveer 250 Oekraïense vluchtelingen.

In een memo aan de gemeenteraad maakt het college de actuele stand van zaken bekend. In het memo wordt gesproken van ontheemden. ,,Op de locatie in Harskamp is het stabiel en rustig. De kinderen gaan naar school. Ook gaan er steeds meer volwassenen aan het werk, al dan niet met behulp van het werkgeversservicepunt.” 

De Oekraïners die bij particulieren zijn ondergebracht staan ingeschreven in het BRP (basisregistratie personen) en krijgen leefgeld, 260 euro per persoon per maand. Zowel voor volwassenen als voor minderjarigen. De grootte van het gezin heeft geen invloed op de hoogte van deze toelage. De vluchtelingen moeten zich inschrijven in de BRP om een bankrekening te kunnen openen en leefgeld te kunnen ontvangen.

,,De leefgeldregeling, die vanaf april dit jaar van kracht is, was in eerste instantie bedoeld tot juni. De regeling wordt doorgezet tot in ieder geval september. De regeling is dan ruimer dan de regeling voor bijstandsgerechtigde Edenaren. Daarom wordt een beleidsregel voorbereid waarin afspraken worden gemaakt over uitkering van het leefgeld, zodat dit zoveel gelijk wordt getrokken met de regeling voor bijstandsgerechtigden.” 

Oekraïense vluchtelingen mogen in Nederland aan het werk en een deel van de groep heeft inmiddels zelf werk geregeld. Een ander wordt hierbij ondersteund door het werkgeversservicepunt. ,,Ook werkgevers kunnen zich melden bij het werkgeversservicepunt zodat werkgevers en werkzoekenden aan elkaar gekoppeld kunnen worden.” Vanuit dit servicepunt is onlangs een bus met werkzoekenden langs een aantal bedrijven geweest die zich hiervoor hadden aangemeld. Acht mensen zijn geplaatst. ,,Ook kijken wij als gemeente Ede zelf of we Oekraïense werkzoekenden in dienst kunnen nemen. Eind mei hebben wij de eerste Oekraïense werknemer in dienst genomen om ons te ondersteunen op de gemeentelijke opvanglocatie in Harskamp. We inventariseren op dit moment of er meer Oekraïeners ingezet kunnen worden om de gemeentelijke opvang te beheren.” 

Voor de kinderen van de Oekraïense vluchtelingen, zowel in Harskamp als bij de particuliere opvang, wordt door CVVE (coördinatie vrijwilligers vluchtelingen Ede) in samenwerking met andere partijen een activiteitenprogramma in de zomervakantie voorbereid. Dat zal bestaan uit zowel reguliere activiteiten die in Ede plaatsvinden als extra activiteiten. 

door Gerard van Wijk