Afbeelding
Pixabay

Aantal Edenaren in Wmo stabiliseert

20 juni 2022 om 14:49 Maatschappelijk

EDE Het aantal Edenaren dat gebruik maakt van de Wmo (maatschappelijke ondersteuning) stabiliseert. Dat laat volgens het college zien ,,dat de transformatie goed op stoom is gekomen.” Daarmee wordt bedoeld te komen tot goedkopere reguliere begeleiding/dagbesteding en minder duurdere specialistische begeleiding/dagbesteding. Met andere woorden: met betere lichtere ondersteuning van inwoners de gang naar zwaardere zorg te vertragen of te voorkomen. 

Volgens het college wordt er ondersteuning geboden die zo licht als mogelijk is, en zo zwaar als nodig. ,,De transformatieopgave blijft gericht op het slimmer en efficiënter vormgeven van de ondersteuning binnen het sociaal domein, zonder daarbij goede ondersteuning voor onze inwoners uit het oog te verliezen.” Vorig jaar stond de maatschappelijke ondersteuning voor een groot deel in het teken van de coronacrisis. Geconstateerd wordt dat de eenzaamheid onder inwoners de afgelopen tijd is toegenomen. Het percentage inwoners dat zich soms of vaak eenzaam voelt is in enkele jaren toegenomen van 15 naar 18 procent. ,,Het is mogelijk dat deze stijging (mede) het gevolg is van de coronacrisis.”

INDICATIES Vorig jaar waren er 6390 (unieke) inwoners met een indicatie voor een (of meerdere) maatwerkvoorzieningen Wmo, tegen 6377 in 2020. Dan zijn er ook nog 3393 inwoners met indicaties voor thuisondersteuning, 2095 inwoners met indicaties voor begeleiding en dagbesteding, 296 inwoners met een indicatie voor beschermd wonen en 159 inwoners met een indicatie voor een Wmo-arrangement geestelijke gezondheidszorg. Er waren vorig jaar 3110 jongeren die gebruik maakten van een vorm voor jeugdhulp waarvoor een beschikking is afgegeven, tegen 3169 in 2020. Ook zijn er 2926 jongeren met ambulante jeugdhulp. 

Het aantal Edese huishoudens dat vorig jaar één of meerdere dagen een bijstandsuitkering heeft ontvangen bedraagt 2205 en dat aantal is al sinds 2014 vrijwel stabiel. Er kwamen 416 huishoudens in de bijstand bij en de uitstroom bedroeg 507. Wel steeg het aantal huishoudens met budgetbeheer.

Door Gerard van Wijk