Afbeelding
BDU Media

Corona maakt duidelijk dat mensen sociaal contact nodig hebben

20 juni 2022 om 17:08 Zorg

EDE Volgens de vorig jaar bij welzijnsorganisatie Malkander aangetreden directeur-bestuurder Marije Eillebrecht is er ,,één ding duidelijk geworden de afgelopen coronajaren, namelijk dat mensen sociaal contact nodig hebben. Contact met naasten, buren, bekenden en collega´s. En als er nog iets duidelijk is geworden, is dat als het sociale vangnet wegvalt, het van kwaad tot erger gaat. We weten allemaal hoe dat kan uitpakken. Hoe jongeren kunnen ontsporen als ze geen perspectief zien. Hoe mensen met een laag inkomen vechten tegen de negatieve spiraal van schulden. Hoe ouderen aarzelen om hulp te vragen.”

Uit het jaarverslag van Malkander (42 sociaal werkers en ruim 250 vrijwilligers) blijkt dat ,,er flink een beroep werd gedaan op de flexibiliteit van de organisatie en de medewerkers door de frequent wisselende corona maatregelen. In het welzijnswerk ervaren medewerkers altijd het dilemma dat er meer kansen zijn om preventief te werken, en er meer ondersteuningsvragen zijn. Er waren vorig jaar bijna drieduizend telefonische hulpvragen en 1361 hulpvragen via email. Inwoners namen ook met Malkander contact op omdat de huidige hulpverlening niet kon doorgaan of omdat er een te lange wachtlijst was.

JONGEREN Bij het jongerenwerk lag de focus vooral op het ondersteunen in het omgaan met de effecten van corona op hun leven. ,,Door de lockdown en de schoolsluitingen is het een lastige tijd geweest voor jongeren. Met een grote diversiteit aan activiteiten zijn veel verschillende jongeren bereikt. Er wordt ondersteuning geboden bij gevoelens van eenzaamheid.” 

MANTELZORG Voor de dag van de mantelzorg is een speciale campagne ingezet, Hart voor Mantelzorg Ede. ,,We hebben een verbinding gemaakt met ondernemers in de gemeente Ede die een bijdrage konden leveren in de vorm van het vullen van een cadeaupakket. Hier deden, ondanks de coronacrisis, vijftien ondernemers aan mee.” 

In Ede leven circa tweeduizend mensen met een vorm van dementie. Samen met Dementie Gelderse Vallei biedt Malkander ondersteuning door inzet van vrijwillige maatjes voor mensen met dementie. Dit om overbelasting bij mantelzorgers te voorkomen. Het gaat om gezelschap aan degenen die zorg nodig hebben en bezigheden als de krant lezen, luisteren van muziek en een ommetje of een uitstapje maken. 

Met huisbezoeken aan inwoners vanaf 80 plus worden de bezochte inwoners ,,geïnformeerd over de ontwikkelingen en onderwerpen die aansluiten bij hun levensfase, waardoor zelfredzaamheid behouden blijft of wordt versterkt.” Vanwege corona was huisbezoek vorig jaar grotendeels niet mogelijk. Telefonisch huisbezoek wordt door senioren minder gewaardeerd. Zij geven de voorkeur aan een persoonlijk gesprek, soms ook door gehoorproblemen. 

Door Gerard van Wijk