Kwispellezen: Voorlezen aan een hulphond om zo weer plezier te krijgen in lezen.
Kwispellezen: Voorlezen aan een hulphond om zo weer plezier te krijgen in lezen. Cultura

'Weer plezier krijgen in lezen'

20 juni 2022 om 11:52

EDE Al een paar weken kun je op woensdagmiddag een hond tegenkomen in de bibliotheek Cultura aan de Molenstraat. Ze heet Syrah en ze luistert geduldig naar de kinderen die aan haar voorlezen. Dit project heet Kwispellezen en is een samenwerking tussen dyslexiepraktijk Dekker&Dooyeweerd, Cultura en Hulphond Nederland.


Kwispellezen is bedoeld voor kinderen die moeite hebben met lezen, die faalangstig zijn of zich niet goed kunnen concentreren met lezen. Ze lezen tot aan de zomervakantie elke week een kwartier voor aan de hulphond. Dit zorgt ervoor dat de kinderen weer plezier krijgen in lezen, en dat het zelfvertrouwen en de motivatie van de kinderen toenemen.


LEESPLEZIER De kinderen zijn erg enthousiast over het project. ,,Voorlezen aan de hond gaat veel beter dan wanneer ik in de klas moet lezen”, zegt er één. De kinderen ontspannen van het lezen aan de hond. Ze zeggen er bijvoorbeeld zelf het volgende over: ,,Ik vind het heel leuk om voor te lezen aan Syrah, omdat ze heel aandachtig luistert. Ik vind haar een lieve hond en ik zou haar eigenlijk wel als huisdier willen. Ze blaft niet zo gauw en ze is superlief. Ze vindt de dingen leuk die ook leuk vind, zoals voetbal! Ik leer er ook veel van, bijvoorbeeld om zelf mijn fouten te verbeteren bij het lezen.”

THERAPIEHONDEN De honden die voor Kwispellezen worden ingezet, zijn therapiehonden die zijn opgeleid door Hulphond Nederland. Ze zijn speciaal opgeleid om met kinderen te werken. De inzet van de hulphond werkt voor de kinderen motiverend en rustgevend. De hond is zodanig opgeleid dat externe prikkels niet of nauwelijks afleiden. Daarnaast voelt de hond goed aan welke mate van interactie met het kind prettig werkt. Bij elke sessie is ook de begeleider van de hulphond aanwezig.


INFORMATIE Neem voor meer informatie contact op met Geertje Negassi, coördinator jeugdeducatie via gnegassi@cultura-ede.nl.

w        [www.kwispellezen.nl