Verwachtingen rond ploeg hooggespannen

21 juni 2022 om 05:45

EDE De Nederlandse waterpolovrouwen zijn het wereldkampioenschap in Hongarije begonnen met een overwinning op Argentiniƫ. Het was de eerste van drie poulewedstrijden in Debrecen.

De Nederlandse ploeg herbergt aardig wat oude 'Edese bekenden', die eerder bij Polar Bears speelden. Vivian Sevenich en Simone van de Kraats (CN Mataro, Spanje), Nina ten Broek (CN Terrassa, Spanje) en Iris Wolves (CN Mediterrani, Spanje) hebben een verleden bij de huidige landskampioen van Nederland. Polar Bears levert zelf ook twee speelsters. Lola Moolhuijzen zit bij de selectie en Fleurien Bosveld is reserve bij de ploeg. Ook in de begeleidingsstaf is Ede goed vertegenwoordigd. Bondscoach Evangelos Doudesis woont in Ede en ook assistent-bondscoach Richard van Eck woont er.

De verwachtingen rond de talentvolle ploeg van bondscoach Doudesis zijn hooggespannen. Onder de vorige bondscoach Arno Havenga werd Oranje enigszins teleurstellend zesde op de Olympische Spelen, vorig jaar in Tokio. Tegen Argentiniƫ was er maandagavond van teleurstelling geen sprake. De waterpolosters begonnen met een monsterzege: 29-6.

Oranje liet weinig heel van Argentiniƫ. De eerste twee periodes eindigden in 8-1 voor Nederland, waardoor de wedstrijd halverwege al gespeeld was. Doudesis greep het duel aan om ook veel jonge speelsters in actie te laten komen. Hij kon vooral tevreden zijn over de eerste helft van het eenzijdige duel. Simone van de Kraats, oud-Polar Bears, maakte vijf doelpunten voor Oranje. De derde periode won Oranje met 6-2 en het laatste kwart met 7-2. De Verenigde Staten won het duel van Zuid-Afrika met 24-2, waardoor het onderlinge duel tussen de VS en Oranje belangrijk wordt.

Het toernooi gaat woensdag (vandaag, red.) verder met de tweede poulewedstrijd. Dat is direct de kraker in de poulefase, tegen de Verenigde Staten. Komende vrijdag speelt Oranje de laatste poulewedstrijd tegen Zuid-Afrika. Beide poulewedstrijden worden om 19.30 uur in Debrecen gespeeld. In totaal zijn er vier poules van evenzoveel ploegen. De poulewinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor de kwartfinales die op dinsdag 28 juni gepland staan. De nummers twee en drie spelen daarvoor eerst nog tegen elkaar op zondag 26 juni.