Ronnart Lourens hoopt voldoende geld op te halen voor een operatie om zijn borstvorming te verwijderen
Ronnart Lourens hoopt voldoende geld op te halen voor een operatie om zijn borstvorming te verwijderen Diana Kervel

Crowdfunding voor operatie Ronnart Lourens: ‘Jarenlang gepest om borstgroei’

31 oktober 2022 om 07:30 Mensen

EDE De operatie staat gepland voor 29 november hoewel het geld nog niet helemaal bij elkaar is gespaard. Edenaar Ronnart Lourens (24) hoopt dan van zijn overtollige borstgroei af te komen. ,,De toekomst ziet er rooskleurig uit.” 

Sinds zijn kinderjaren vecht Ronnart tegen het probleem dat hij borsten heeft. Hiermee is hij veel gepest en zelfs nu roepen ze nog regelmatig ‘manwijf’ tegen hem: ,,Mensen hebben geen idee welke schade ze daarmee aanrichten.” Door zijn verhaal te doen hoopt hij geld op te halen voor de operatie, maar ook meer begrip te kweken. Hij krijgt ook reacties van lotgenoten. ,,Mensen schamen zich ervoor. Ik wil hen een hart onder de riem te steken.”  

Regelmatig krijgt hij ‘manwijf’ naar zijn hoofd geslingerd

MEDISCHE MOLEN Van de dokter kreeg Ronnart het advies om te gaan sporten om af te vallen en spieren te verstevigen. Daarmee behaalde hij goede resultaten. In 2021 is hij nogmaals bij de huisarts geweest omdat het laatste gedeelte niet met sporten eraf is te krijgen. Ook is de ene borst groter dan de andere. Om de borstgroei te verbergen heeft Ronnart altijd ruime bovenkleding gedragen, maar ging ook krom lopen. Dit kwam zijn reuma, fibromyalgie en chronische peesplaatontsteking niet ten goede: ,,Mijn loop- en sta-houding is hierdoor gevormd. De rug- en nekproblemen nemen helaas alleen maar toe door de reumatische klachten in mijn rug en nek. Hopelijk gaat de operatie hier een positief effect op hebben.”

NIET VERGOED De operatie wordt niet vergoed vanuit de zorgverzekering. ,,Aangezien ik voor honderd procent afgekeurd ben is het voor mij niet mogelijk om sparen. Daarom heb ik de crowdfundingsactie opgezet zodat de operatie mogelijk kan worden gemaakt.” Ronnart hoop 4500 euro in te zamelen voor zowel de medische ingreep zelf als ook nabehandelingen, controles, verbandmiddelen, eigen bijdrage zorgverzekeraar en reiskosten naar ziekenhuis. Als er geld overblijft, besteedt hij dit voor onderzoeken naar reuma.

NIEUWE BAAN Ronnart heeft op het Groenhorst College (nu Aeres) gezeten. ,,Ik wist niet zo goed wat ik wilde worden, op het vmbo kon ik veel kanten op. Ik ben ook gestart met opleiding dierverzorging in Barneveld.” De lange dagen bleken te zwaar te zijn. Zijn werk als schoonmaker bij Ziekenhuis Gelderse Vallei, viel weg met het aflopen van zijn contract. ,,Ik hoop na de operatie weer een nieuwe baan te vinden, maar dan wel een die binnen mijn mogelijkheden valt.”

Zelfs wildvreemden herkennen zich in mijn verhaal

STEUN Ronnart is van mening dat stress een belangrijke factor heeft gespeeld bij zijn borstgroei. Als kind van gescheiden ouders en een broer met autisme zijn bepalend geweest voor zijn vorming. ,,Gelukkig sta ik nu een stuk steviger in mijn schoenen, maar negatieve reacties onthou je altijd beter dan positieve. Veel mensen vinden dat ik mijzelf aanstel en dat het bijna niet zichtbaar is. Voor mij heeft het echter veel impact. Gelukkig heb ik fijne familie en vrienden die mij hierin steunen. Het blijkt dat zelfs wildvreemden zich in mijn verhaal herkennen, dat kan ik merken aan de reacties op de crowdfundingsactie.”

Crowdfundingactie: https://www.doneeractie.nl/help-ronnart-met-medische-operatie/-66166

Update: Op dinsdag 29 november heeft de operatie plaatsgevonden door de steun van de mensen van de crowdfunding. ,,De operatie is goed verlopen en het moet nu goed helen, waarna ook nog nacontroles komen”, laat Ronnart Lourens weten. ,,Voor iedereen die heeft gedoneerd bedankt om deze wens in vervulling te laten komen.”

Door Diana Kervel