Afbeelding
Sander van Snippenberg

Schoolgebouw maakt plaats voor sociale woningbouw

26 oktober 2022 om 19:38 Nieuwbouw

EDE Het schoolgebouw aan de Jan Voermanstraat in de wijk Maandereng wordt gesloopt. Zo wordt er plaats gemaakt voor de bouw van 30 tot 38 grondgebonden woningen in het sociale huursegment. Het college heeft de gemeenteraad hiervoor een startnotitie gestuurd. Naast woningbouw is er ook aandacht voor de groene kwaliteit van het gebied. 

De gemeente is eigenaar van de schoollocatie. De wijk is tot stand gekomen in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Het terrein van de schoollocatie is aan de westzijde begrensd door rijwoningen aan de Poggenbeekstraat, aan de zuid- en oostkant door vrijstaande woningen aan de Jan Voermanstraat en aan de noordzijde de achterkant van rijwoningen aan de Pienemanstraat. ,,Vanwege de vergrijzing van de wijk is de huidige schoollocatie niet meer nodig voor onderwijsdoeleinden. Dit betekent dat er circa 10.000 vierkante meter beschikbaar komt voor herontwikkeling. Het bestemmingsplan moet hiervoor worden aangepast.” 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Foto: Sander van Snippenberg

DIFFERENTIATIE IN DE WIJK De grond wordt verkocht aan Woonstede om sociale huurwoningen te ontwikkelen. ,,Gemeente en Woonstede hebben besloten deze locatie in te zetten als proef voor conceptbouw. Dit is voor beiden interessant omdat het ontwerp- en bouwproces verkort kan worden.” Volgens de gemeente is het project uitermate geschikt om meer sociaal te bouwen dan het vigerende (van kracht zijnde) beleid, juist omdat het in een bestaande wijk met koopwoningen ligt. Daardoor ontstaat er meer differentiatie in de wijk ,,wat wenselijk is voor een goede leefbaarheid van wijken.” 

Uitgangspunt voor de bouwhoogte is de woningen een laag met kap te bouwen. De noordelijke en zuidelijke groenstructuur waaronder de monumentale en waardevolle bomen worden duurzaam ingepast. De plannen dragen bij aan het doel om een jaarlijkse toename te realiseren in de sociale huurvoorraad met 162 tot 204 woningen netto. 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Foto: Sander van Snippenberg

DRAAGVLAK De gemeente is zich bewust dat projecten met geheel of veel sociale woningbouw het risico hebben dat er minder draagvlak is bij omwonenden, zeker in woonwijken met veel koopwoningen. Daarom is in dit geval de participatie vroeg opgestart en zijn omwonenden vroegtijdig meegenomen in het ontwerpproces. ,,De omwonenden hebben het project van waardevolle input voorzien. Door deze input mee te nemen, verwachten we dat dit zal resulteren in meer draagvlak voor het plan.” 

door Gerard van Wijk


Foto: Sander van Snippenberg