Afbeelding
Gemeente Ede

Gemeente Ede groeit met ruim 1700 inwoners

27 oktober 2022 om 18:39 Mensen

EDE De Nederlandse bevolking is in de eerste negen maanden van dit jaar met 191.000 inwoners gegroeid. Dat zijn er ruim twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Nagenoeg alle gemeenten kregen er dit jaar tot nu meer inwoners bij, blijkt uit cijfers die Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft gepubliceerd. Ook de gemeente Ede groeide, met ruim 1700 inwoners.

Volgens het statistiekbureau komt de toename vooral door immigratie, zo’n 318.000 mensen uit het buitenland vonden de eerste negen maanden van dit jaar een nieuw thuis in Nederland. Daarvan kwam ongeveer een derde uit Oekraïne. Vooral in de eerste maanden na de inval van Rusland in februari van dit jaar, kwamen relatief veel mensen vanuit Oekraïne naar Nederland. Verder was de sterfte relatief hoog en werden er aanzienlijk minder baby’s geboren dan in dezelfde periode vorig jaar. Nadat in 2021 sprake was van een heuse ‘coronababyboom’ - er werden in tien jaar niet zo veel baby’s geboren als vorig jaar - lijkt het aantal geboortes dit jaar juist af te vlakken.

De gemeente Ede telde eind september 121.717 inwoners, begin januari waren dat er nog 119.986. Dat komt neer op een verschil van 1731 mensen. Daarmee is de bevolking in Ede met 1,44 procent gegroeid. In de eerste negen maanden van dit jaar immigreerden 1251 mensen vanuit het buitenland naar de gemeente Ede en verhuisden 3842 mensen vanuit een andere Nederlandse gemeente naar Ede. Daar stond tegenover dat 3676 mensen vanuit de gemeente Ede naar een andere Nederlandse gemeente of naar het buitenland vertrokken. In totaal werden er 1049 baby’s geboren in de gemeente Ede en overleden er 735 mensen.

Kijk op de kaart hieronder voor de cijfers van alle gemeenten in Nederland.