Hexagon Ensemble speelt Heen naar de natuur.
Hexagon Ensemble speelt Heen naar de natuur. Marije van den Berg

Hexagon: ‘Heen naar de natuur’

3 november 2022 om 07:00 Muziek

EDE Het Hegaxon Ensemblestaat donderdag 10 november in Theater Cultura met het concert ‘Heen naar de natuur.’ In het programma ‘Heen naar de Natuur’ wordt de verhouding tussen de mens en de natuur gethematiseerd. Is de natuur anno 2022 nog steeds een toevluchtsoord, waarin wij schuilen kunnen? De romantische composities op het programma suggereren dit. Maar kunnen we deze idylle nog leven? Want de mens zelf is bij uitstek verwoester van de natuur geworden.

Wij – onszelf als het ware buiten de natuur plaatsend – pakken met onze technologische middelen wat we pakken kunnen zonder ons te bekommeren om de gevolgen voor het grotere ecosysteem. Schuilen in de natuur zou derhalve betekenen: schuilen in onze eigen catastrofe. Om de natuur nog als plek te zien waar de ziel thuis kan komen zouden wij misschien beter de natuur met rust laten, en ons heil zoeken in menselijke producten als kunst en technologie? Want, gesteld dat wij het typische overweldigende, harmonieuze gevoel nodig hebben dat we in de natuur vinden, kunnen wij kunst en technologie dan zo inrichten dat ze samen, en uiteindelijk tezamen met de natuur, deze functie op zich nemen?

In deze concertreeks staan muziekstukken centraal die telkens een ander aspect van de verhouding tussen mens en natuur tot expressie brengen.

MICHA HAMEL EN LIDEWEIJ MAHLER Componist en dichter Micha Hamel schrijft een aantal dichterlijke teksten die reflecteren op het ongelofelijk lastige probleem, hoe wij de natuur opnieuw kunnen waarderen als iets waar wij zelf deel van uitmaken, en hoe muziek en poëzie gidsen kunnen zijn in dit proces.

De bekende actrice Lidewij Mahler draagt deze teksten voor. De muziekstukken worden zo op originele wijze met elkaar verbonden en in perspectief gezet, en geven een hedendaagse visie op een verrassende en hoopvolle rol voor de mens in zijn omgeving. Op het programma staan ook werken van Milhaud, Beethoven, Mendelssohn en Britten.

HEXAGON ENSEMBLE Het Hexagon Ensemble is een graag gezien gezelschap in Theater Cultura. Musiceren op het allerhoogste niveau is een voortdurende en aangename uitdaging voor het Hexagon Ensemble. 

Ze willen hun toppositie nationaal blijven waarmaken en internationaal verder uitbouwen. Ook willen we onze artistieke kwaliteit verdiepen en verruimen door nieuwe grensverleggende samenwerkingen aan te gaan en spraakmakende cross overs te (co)produceren. 

Zo waren pers en publiek in Nederland en in Rusland enthousiast over De Verbeelding en waren ze laaiend enthousiast over onze vertolking van Moessorgski’s ‘Schilderijen van een Tentoonstelling’. In dit project werden lokale amateurkunstenaars gestimuleerd schilderijen te maken bij de muzikale tableaus en exposeerden hun werken rond en tijdens de voorstelling (ook in Cultura).

Het Hexagon Ensemble bestaat uit Wout van den Berg – fluit, Bram Kreeftmeijer – hobo, Arno van Houtert – klarinet, Marieke Stordiau – fagot, Christiaan Boers – hoorn en Frank Peters op piano.

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.cultura-ede.nl of 0318-672800. Het concert begint om 20.15 uur, met een voorprogramma om 19.30 uur van Kamerorkest Opus 55 o.l.v. Yvonne de Winter van het Muziekplein Ede.