Afbeelding
Ted Walker

Laagvliegende defensie-helikopters te zien tijdens oefening Falcon Autumn

31 oktober 2022 om 08:13 Overig

EDE Ruim duizend militairen en 37 helikopters nemen deel aan de oefening Falcon Autumn, die van 31 oktober tot 18 november plaatsvindt in heel Oost-Nederland. Dan traint de Nederlandse krijgsmacht samen met andere landen om zich voor te bereiden op grootschalige luchtlandingsoperaties van maandag tot en met zaterdag.

De helikopters mogen in die periode in twee gebieden laagvliegen: Oost-Nederland (van Friesland en Groningen tot Noord-Brabant) en Valkenburg (Zuid-Holland).
Locaties waar in het bijzonder wordt geoefend zijn Wijk bij Duurstede, Ossesluis, Drachten, Malden, Emmen, Balloërveld, Prikkedam, Havelte, De Haar en Valkenburg (Zuid-Holland), maar ook de Ginkelse Heide, vliegbasis Deelen en de Arnhemse Heide worden gebruikt als oefenlocaties.

(De tekst gaat verder onder de foto.)


Er vinden vaker oefeningen plaats met laagvliegende helikopters. Zo ook bij de Ginkelse Heide, hier op archiefbeeld. - Gerwin van Luttikhuizen

De deelnemende militairen zijn van 11e Luchtmobiele Brigade, het Defensie Helikopter Commando, de US Army Europe en de Poolse strijdkrachten. Deelnemende helikopters zijn onder meer Chinook-transporthelikopters, Cougar-transporthelikopters, Black Hawk-transporthelikopters en Apache-gevechtshelikopters.

Voor de oefening Falcon Autumn gebruikt Defensie verschillende locaties in Nederland, ook niet-militaire: ,,Dit maakt het voor de militairen zo realistisch mogelijk. Hoewel de oefening in de publieke ruimte plaatsvindt, is het niet mogelijk de oefening te bezoeken.”