Afbeelding
Pixabay

Bij opleven virus heeft gemeente vooral rol in informatievoorziening

31 oktober 2022 om 18:00 Corona

EDE Bij behandeling van de voorjaarsbrief vroeg de gemeenteraad afgelopen juli aan het college om een lokale strategie corona voor de gemeente Ede op te stellen. ,,Als het virus weer opleeft, hebben we als gemeente Ede een belangrijke rol bij juiste en volledige informatievoorziening, bij het (laten) bieden van ondersteuning en (na)zorg aan onze inwoners, instellingen en bedrijven en bij het handhaven van eventuele maatregelen”, laat het college de raad weten.

,,Elke keer zal je weer verrast worden over het verloop van de pandemie en de besluiten (maatregelen) vanuit het Rijk. Wij zijn als gemeente niet leidend bij het bedenken en bepalen van de maatregelen, dus zullen we vooral een motiverende, stimulerende en faciliterende functie hebben.” Daarnaast moet er volgens het college voor gezorgd worden dat de gemeente goed bereikbaar blijft, dat de dienstverlening op voldoende peil blijft en er geen roofbouw wordt gepleegd op de ambtelijke organisatie. 

MEE LEREN LEVEN Vastgesteld wordt dat het coronavirus (SARS-CoV-2) niet meer uit de samenleving verdwijnt. ,,Het virus is wijdverspreid over de wereld, evolueert voortdurend en bestrijding is lastig gebleken doordat veel infecties zonder of met slechts milde symptomen gepaard gaan.” Corona is hoogstwaarschijnlijk een verschijnsel waarmee we zullen moeten leren leven en het is geen crisis die we kunnen ´managen´ of een probleem dat we kunnen ´fixen´, aldus Tanja van der Lippe in het rapport ´Van bestrijden van een pandemie naar leven in een endemie´. 

De gemeente Ede is er zich van bewust dat het verder dient bij te dragen aan de robuustheid van de gemeentelijke organisatie, veerkracht van de samenleving, vermaatschappelijking (deel het eigenaarschap met de samenleving), het voorkomen van tunnelvisie (blijf in gesprek met ´tegensprekers´) en een evenwichtige benadering waarin verschillende maatschappelijke perspectieven een rol spelen. ,,De ervaring leert ons dat we als organisatie goed in staat blijken om snel, efficiënt en effectief te handelen bij onverwachte situaties waar we nog geen ervaring mee hebben. Dat bleek niet alleen in de coronapandemie, maar ook bij bijvoorbeeld de opvang van vluchtelingen. We concluderen hier uit dat onze basisstructuur en de cultuur van de organisatie ervoor zorgt dat, bij normale bezetting, we wendbaar en weerbaar genoeg zijn om crisis op een goede manier op te vangen.”

COÖRDINATIE De afgelopen periode heeft geleerd ,,dat we plannen kunnen maken en vooruit kunnen kijken, maar dat we ook telkens moeten meebewegen met de actuele situatie.” De reguliere crisisaanpak past niet bij een langdurige epidemie. ,,Er is wel centrale coördinatie nodig, vooral als het virus weer heftig om zich heen grijpt en het gewone leven weer op de kop zet.” Er is ook een robuuste digitale infrastructuur nodig om het digitaal overleg te faciliteren. 

,,Tijdens een volgende uitbraak spelen we als gemeente een rol als het gaat om gezondheidsbescherming. De activiteiten van de gemeente richten zich dan op voorlichting, hygiënemaatregelen, testen en vaccineren, de inzet van vaccinatiebussen en de pop up locaties.” 

Door Gerard van Wijk