Afbeelding
Rietberg Hoorzorg
De specialist

Een zoektocht naar de zwaarste geluidssituatie

1 november 2022 om 15:40 Zakelijk

EDE Het komt gelukkig geregeld voor dat er een nieuwe cliënt tegenover me zit in mijn pittoreske kantoor. Er is iets met het gehoor aan de hand en na een test blijkt waar het probleem zit. Op dat moment wordt 9,9 op de tien keer die ene vraag gesteld: ‘Het is me nu helder wat er aan de hand is, maar welk hoortoestel moet ik nu aanschaffen?’

Het is een vraag die ik vaak hoor, maar die me nooit vermoeit. Op dat moment kan ik namelijk met degene tegenover me in gesprek gaan over de mooie mogelijkheden die ik kan bieden. Van een zeer luxe hoortoestel met allerlei opties, tot een huis-tuin-en-keuken-model dat werkt met een goede basis. Eigenlijk vind ik de uitdrukking huis-tuin-en-keuken-model ook te negatief klinken. Misschien moet ik vaker ‘basis hoortoestel’ gebruiken. Want feitelijk zijn die hoortoestellen helemaal niet slecht. Sterker nog, vaak voldoen ze prima.

VERWACHTING Natuurlijk komt het voor dat zo’n basistoestel bij gebruik tegenvalt qua verwachting. Maar daar ligt dan ook direct het probleem. In het gesprek met een cliënt neem ik direct het voorbeeld van een auto mee. Wanneer je een auto koopt om kleine ritjes mee te maken - bijvoorbeeld naar de supermarkt - dan verwacht je daar geen extreme topprestaties van. Maar koop je een auto met veel cilinders, dan verwacht je een rustige motor die het uitstekend doet. Een piano met 88 toetsen geeft ook een mooier geluid dan eentje met zestig toetsen. Zo is het met hoortoestellen ook: hoe minder luxe, hoe beperkter de geluidskwaliteit.

Maar niet alles draait om luxe en het bijbehorende bedrag dat je voor zo’n hoortoestel moet neertellen. Nog meer gaat het om de doelstelling die je zelf hebt als je er eentje aanschaft. Een basistoestel kun je prima gebruiken om beter mee te doen aan gesprekken met drie personen. Maar wat ik als audicien belangrijk vind, is waar de zwaarste geluidssituatie ligt. Of, makkelijker gezegd: welke situatie is zo belangrijk dat ‘ie absoluut moet verbeteren met het dragen van een hoortoestel? Dat kan bijvoorbeeld een verjaardagsfeest zijn, met veel rumoer.

Laatst was er een wat oudere vrouw - ze woonde al in een verzorgingshuis - op bezoek met haar zoon. Ze vertelde dat ze lange periodes per dag op haar kamer verbleef en daar eigenlijk nauwelijks gesprekken voerde. Prima, zo’n basismodel hoortoestel, zou je denken. Maar deze mevrouw werd driemaal per dag opgehaald voor een bezoek aan de zaal, waar ze haar medebewoners ontmoette. Het is voor haar heel belangrijk om juist daar mee te kunnen doen aan de gesprekken en alles dus zo goed mogelijk te kunnen horen. Daarvoor waren iets geavanceerdere hoortoestellen nodig. Zo ziet u maar: de behoefte blijft leidend.

Dit artikel wordt u aangeboden door Rietberg Hoorzorg, meer dan twintig jaar ervaring. Veenderweg 107 in Ede, tel. 0318-769024, info@rietberghoorzorg.nl, Rietberghoorzorg.nl