Afbeelding
HIP
De specialist

Lekker in je vel met HIP begeleiding

3 november 2022 om 15:44 Onderwijs

EDE De eerste toetsweek van het schooljaar zit erop. Een moment om te kijken welke vakken goed gaan en waarbij leerlingen nog wel wat hulp kunnen gebruiken. Een moment op de tussentijdse balans op te maken.

Hoe goed je ook voor een vak hebt geleerd, soms levert het niet het verwachte resultaat op. Inhoudelijke huiswerkbegeleiding helpt daarbij maar ook plannen, prioriteiten stellen en een andere leermethode. Belangrijk is om leren weer leuk te maken.  Naast huiswerkbegeleiding kan je op school moeite hebben met een of meerdere vakken. Bijles is 1-op-1 begeleiding en kan daarbij helpen. Na een aantal bijlessen zie je ze met meer zelfvertrouwen naar buiten gaan. Frustratie over een slecht cijfer kan slecht zijn voor je motivatie, maar het kan je ook helpen om je tanden erin te zetten om het beter te doen. Ik wijs dan altijd naar de tekst die ik in mijn kantoor heb hangen: ,,Je moet het wel zelf doen maar niet alleen.”

ZELFVERTROUWEN Motivatie en zelfvertrouwen gaan vaak hand in hand. Vorig jaar hadden we een leerling die bij voorbaat al de handdoek in de ring had geworpen. Dacht dat hij sowieso een onvoldoende zou halen. Ik denk dat dit een stukje zelfbescherming is geweest, dat de uitkomst al vast zou staan of hij nu wel of niet studeerde. Goede planning gaf hem ruimte in zijn hoofd en houvast. Met de juiste leermethode, oefentoetsen en tips en trics ging het een stuk beter.
Soms gaat dit gebrek aan zelfvertrouwen over in faalangst. We gaan dan het gesprek aan met de ouders en de leerling. Als HIP kunnen we dan coaching aanbieden. Het helpt je niet alleen op school maar je plukt daar de vruchten van voor je verdere leven.

STAPPENPLAN Zelf begeleid ik een basisschoolleerling met begrijpend lezen en werkwoordspelling. De ouders vroegen of ik ook aanwezig wilde zijn bij een gesprek op school. Dat gebeurt niet zo vaak maar met mijn achtergrond als docent kan ik cito-scores goed beoordelen. Hij komt niet helemaal tot zijn recht in een drukke en volle klas, het werkte zijn onzekerheid in de hand. Hij komt wekelijks langs voor bijles, je ziet zijn score zienderogen verbeteren. Hij maakt grote sprongen vooruit, hij hoeft alleen het stappenplan te volgen.
Sommige kinderen moet je ook terugfluiten. Die zijn al lessen aan het voorbereiden die nog niet op het weekrooster staan. Soms moet je dan zeggen je bent goed voorbereid, het is voldoende zo.

EIGEN BENEN Een van de leerlingen die een aantal jaren huiswerkbegeleiding heeft gehad is nu zonder HIP aan de slag gegaan. Hij maakte zoveel progressie, gaf duidelijk aan waar hij hulp bij kon gebruiken, plande zelf zijn toetsen in en is bovenal zeer gemotiveerd. Het is duidelijk dat hij op eigen benen kan staan. We vinden het uiteindelijk net zo spannend als hij, maar we werken natuurlijk als HIP toe naar het moment van zelfstandigheid.

VOORDEEL Tegen het eind van het jaar krijgen we soms cadeautjes en lekkernijen. Is natuurlijk nergens voor nodig, maar toch ook wel stiekem fijn die waardering van ouders die zien dat hun kind veel lekkerder in zijn vel zit!

Dit artikel wordt u aangeboden door Huiswerkinstituut HIP Ede, Beukenlaan 4, 6711 NH Ede, Tel. 0318-209474, Website: www.ditiship.nl