Brenda Boon en Jan Jong: meld je als mantelzorger bij Malkander voor info en ondersteuning.
Brenda Boon en Jan Jong: meld je als mantelzorger bij Malkander voor info en ondersteuning. Ria Maliepaard - de Sociale Zaak

‘Mantelzorgen verandert je leven’

2 november 2022 om 15:58 Maatschappelijk

EDE Welzijnsorganisatie Malkander toont op donderdag 10 november 2022 tijdens de landelijke Dag van de Mantelzorg waardering voor de tomeloze, vaak jarenlange inzet van veel mantelzorgers voor een naaste. Brenda Boon (47) zorgt sinds 2011 voor haar man en vertelt over de noodzaak van ondersteuning door Malkander bij haar mantelzorgtaken. 

door Ria Maliepaard

Brenda: ,,Mantelzorgen is geen vrijwillige keuze, het overkomt je. Mijn man heeft door hersentumoren NAH (niet-aangeboren hersenletsel) en is daar erg door veranderd. Hij ziet slecht en zijn korte termijngeheugen wordt steeds minder. Twee keer per week bezoekt hij de dagbesteding. Maar alle toenemende zorgtaken zijn voor mij, naast een fijne, maar drukke baan.”

Het echtpaar heeft twee thuiswonende volwassen zoons. Brenda: ,,Ik heb als kind ervaren dat zorgen voor een zieke ouder heel zwaar kan zijn. Onze zoons missen de vader die hij ooit was en ik wil ze zo min mogelijk belasten met onze zorgen. Gelukkig kan ik voor de nodige steun en praktisch advies altijd bij Malkander terecht.“ 

Jan Jong, sociaal werker bij Malkander: ,,Steeds meer mantelzorgers in de gemeente Ede weten ons te vinden. We helpen bijvoorbeeld bij het zoeken naar hulp bij hun mantelzorgtaken, geven praktische tips en signaleren knelpunten.“ Zo is het vervoer naar de dagbesteding voor Brenda’s man vaak te laat. Lastig voor haar man die baat heeft bij structuur, maar ook voor Brenda, die hierdoor dan te laat op haar werk komt. Een aanvraag bij de WMO voor huishoudelijke hulp is afgewezen, omdat de kinderen nog thuis wonen. Jan: ,,Mantelzorgers lopen vaak tegen dezelfde dingen aan. Reden voor Malkander om dan met gemeente en dienstverleners in gesprek te gaan. En soms is er een probleem dat vraagt om het maatwerk dat de gemeente Ede zo hoog in het vaandel heeft staan.” 

ERKENNING EN WAARDERING Mantelzorger ben je het hele jaar door, wat mantelzorgers én hun omgeving vaak vanzelfsprekend vinden. Jan: ,,Malkander weet dat het wél bijzonder en waardevol is en daarom zetten wij op 10 november, de Dag van de Mantelzorger, mantelzorgers graag extra in het zonnetje. Zo zijn bij de Stadspoort mantelzorgers van 10.00-15.00 uur en bij het Maanderzand van 14.00-16.00 uur welkom voor luxe koffie/thee met bonbons, verzorgd door een heuse barista. Sociaal werkers van Malkander delen op straat presentjes uit.”

De vrijwillige chauffeurs van Automobiel leveren rond deze dag bij circa 500 mantelzorgers, waaronder 70 jonge mantelzorgers, brievenbuspakketjes af met cadeaubonnen van lokale ondernemers. Niet alleen deze dag, maar altijd zijn de medewerkers van Malkander beschikbaar voor informatie, advies en een luisterend oor. Ook zijn er mantelzorgbijeenkomsten, workshops om aan deel te nemen en u kunt zich aanmelden voor de Mantelzorg nieuwsbrief. Voor meer informatie over het aanbod van Malkander en de Dag van de Mantelzorg: www.malkander-ede.nl. Of neem contact op met Jan Jong via jjong@malkander-ede.nl of bel 0318-208020.

Dit artikel wordt u aangeboden door Malkander. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van Ede Stad.nl? Neem dan contact op met Frans de Kleuver (06-55780474, f.d.kleuver@bdu.nl) of Dick van Laar (06-55706843, d.v.laar@bdu.nl).