,,Ik kijk misschien straks uit op een gedigitaliseerde synchronie die niet zal meebewegen met de seizoenen, maar er daarvoor in de plaats altijd zal zijn in perfecte harmonie, een geprogrammeerd geheel, waarbij het geluid eentonig het ritme aangeeft."
,,Ik kijk misschien straks uit op een gedigitaliseerde synchronie die niet zal meebewegen met de seizoenen, maar er daarvoor in de plaats altijd zal zijn in perfecte harmonie, een geprogrammeerd geheel, waarbij het geluid eentonig het ritme aangeeft." Gerwin van Luttikhuizen

Vogelrapers ook in Ede?

27 oktober 2022 om 09:39

ingezonden

Er is een nieuw beroep: Vogelraper, dat is iemand die dagelijks langs windmolens loopt en de dode vogels opraapt. In Zeeland zijn ze al aangesteld. In de gemeente Ede is alle hoop gericht op de heer A. Versteeg. Twintig jaar trouwe dienst in de raad, nu wethouder. Opgescheept met 22MW op te wekken windenergie van zijn voorganger. Dat is en blijft de opdracht tot nu toe, daarvoor is getekend. Alsof er hier op de Veluwe zoveel wind te vangen is.


Het is herfst, vogels vliegen in formatie en bewegen sierlijk op de wind, zij kunnen dat. Ze beginnen zich voor te bereiden op hun jaarlijkse trek. Alle vogels bewegen van nature perfect synchroon. Fantastisch op elkaar ingespeeld, iedere beweging wordt aangevoeld. Ik kijk er graag naar, hoe doen ze dat toch?


WINTERSLAAP Het is herfst: de windmolenplannen een half jaar in winterslaap. Om in de lente weer tot bloei te komen met nieuwe plannen. Met nieuwe afspraken wat de afstand betreft tussen woningen en de molens. Wat als er echt windmolens zo dichtbij komen te staan en er kan niet meer in formatie gevlogen worden door trekvogels omdat de wieken dit verstoren en de vogels daar dan hun einde zullen vinden? Ze zullen hevig verstoord raken, de prachtige harmonie in hun vlucht, komt niet meer terug.


Ik kijk misschien straks uit op een gedigitaliseerde synchronie die niet zal meebewegen met de seizoenen, maar er daarvoor in de plaats altijd zal zijn in perfecte harmonie, een geprogrammeerd geheel, waarbij het geluid eentonig het ritme aangeeft. Bah, ik baal er nu al van. Sterker nog het maakt mensen ziek. Het geluid zal er altijd zijn, welk seizoen het ook is. 


De slagschaduw helaas ook, tenminste als de zon schijnt. Wil ik dan ook dat de zon niet meer schijnt, zodat er geen slagschaduw te zien zal zijn? Pas als de slagschaduw boven een aantal uur per jaar uitkomt, worden de wieken stilgezet. Dat wordt beloofd. Met een deftig woord heet dat mitigatie. 


GROTE PROBLEMEN Bij andere projecten in Nederland zijn deze verzachtende middelen al van tafel geveegd, want dan klopt het verdienmodel niet meer. Grote problemen dus! Woonwijken worden uit de grond gestampt, nieuwe inwoners wordt niet verteld dat ze straks last kunnen krijgen van windmolens. Nee, dat houden we liever stil, of we bouwen de windmolens aan de grens met Veenendaal dan wordt het hun probleem, alsof daar geen mensen wonen. Ik wens de heer Versteeg dan ook veel succes met dit lastige vraagstuk en hoop dat hij een gedegen oplossing vindt, waarbij hij zich eerlijk laat informeren door de projectleiders die hiervoor aangesteld zijn. En dat de raadsleden zich goed zullen inlezen in deze complexe materie. Het is natuurlijk niet een probleem wat zich alleen in Ede voordoet. Dus kijk alstublieft goed rond hoe inwoners van andere gemeenten langzaam ziek worden of gaan verhuizen. Is er echt geen andere oplossing? Denk uit de box! Laat u niet ringen en in een kooitje stoppen. We kunnen dit! Toch?


M. Klaassen, Ede