'Wethouder moet bij ijsbaan niet alleen over geld praten'

1 november 2022 om 12:15


p Voorpagina

,,Het onderzoek heeft aangetoond dat er in Ede nauwelijks een geschikte locatie voor een kunstijsbaan te vinden is. Ook is duidelijk geworden dat het financiële huishoudboekje van een kunstijsbaan nauwelijks sluitend te krijgen is. Daarmee laat het onderzoek zien dat een kunstijsbaan in Ede een ingewikkelde zaak is. Het vorige college heeft aangegeven, in het licht van de gemeenteraadsverkiezingen, dat een nieuwe raad en college aan zet is om de realisatie van een kunstijsbaan in Ede door te zetten. Dat is tot op heden niet gebeurd. Om die reden zijn er nu geen plannen voor een nieuwe ijsbaan. Hier is overigens al die tijd over gecommuniceerd met de mensen die hebben meegewerkt aan het onderzoek eerder dit jaar”, laat de wethouder via zijn woordvoerder weten.

Theo van de Rijt was lid van de klankbordgroep kunstijsbaan, en als vertegenwoordiger van de Edese IJsvereniging, tevens het Gewest Gelderland van de KNSB. Hij laat van zijn verbazing blijken dat de kunstijsbaan niet is opgenomen in de in deze periode door de raad te behandelen programmabegroting. Hij heeft in juli een gesprek aangevraagd met de wethouder en daarvoor is in de agenda van de wethouder ruimte ingevuld voor 14 december. ,,In de collegeonderhandelingen is de kunstijsbaan kennelijk onderwerp van gesprek geweest, maar tot onze grote ergernis heeft de achterban daar niets over gehoord.”

Van de Rijt vindt de reactie van de wethouder merkwaardig. ,,Hij gaat namelijk helemaal voorbij aan het advies van de klankbordgroep waarvan hij zelf voorzitter was. Wij hebben vier locaties als mogelijkheid naar voren gebracht met een voorkeur voor een locatie ten zuiden van de A12. Dezelfde locatie overigens die ook is genoemd in het Mulier-onderzoek behoefte kunstijsbaan. Het is ons niet duidelijk waarom deze locatie niet mogelijk is. Ook de opmerking van de wethouder over het financiële plaatje begrijpen wij niet. Het advies spreekt van een onrendabele top van zes ton, welke teruggebracht kan worden naar drie ton door middel van doorlevering en verkoop van warmte die vrijkomt door koeling van de baan.”

Het nieuwe zwembad, waarvoor de handen voorlopig wel op elkaar lijken te gaan, heeft jaarlijks volgens Van de Rijt grotere tekorten. Hij wil al helemaal geen vergelijking trekken met de al gedane en nog komende investeringen in het World Food Center. ,,Voorts moet de wethouder sport niet alleen over geld praten als het gaat om een sportaccommodatie. Er bestaat ook nog zoiets als een sociaal maatschappelijke opbrengst van investeringen in sport: de SROI, welke inhoudt dat elke geïnvesteerde euro 2,7 euro maatschappelijk rendement oplevert.” Het voorstel van het vorige college zou naar de raad gaan, samen met het haalbaarheidsrapport. ,,Dat is nooit gebeurd.” Het besluit van het huidige college om geen voorstel te doen is volgens Van de Rijt zeker niet gecommuniceerd met alle betrokkenen: de klankbordgroep niet, de schaatsers en de georganiseerde schaatssport en verenigingen ook niet. 

Het gaat volgens Van de Rijt om een breedtesportaccommodatie. ,,De wethouder zou al lang de provincie benaderd moeten hebben want die zitten ook te broeden op een pot van zo´n drie miljard. De provincie heeft in 2004 een rapport uitgebracht waarin zij pleit voor een kunstijsbaan ten westen van Arnhem.”