'Gemeente wendbaar en weerbaar bij crisis'

1 november 2022 om 12:11

p Voorpagina

De gemeente Ede is er zich van bewust dat het verder dient bij te dragen aan de robuustheid van de gemeentelijke organisatie, veerkracht van de samenleving, vermaatschappelijking (deel het eigenaarschap met de samenleving), het voorkomen van tunnelvisie (blijf in gesprek met ´tegensprekers´) en een evenwichtige benadering waarin verschillende maatschappelijke perspectieven een rol spelen. ,,De ervaring leert ons dat we als organisatie goed in staat blijken om snel, efficiënt en effectief te handelen bij onverwachte situaties waar we nog geen ervaring mee hebben. Dat bleek niet alleen in de coronapandemie, maar ook bij bijvoorbeeld de opvang van vluchtelingen. We concluderen hier uit dat onze basisstructuur en de cultuur van de organisatie ervoor zorgt dat, bij normale bezetting, we wendbaar en weerbaar genoeg zijn om crisis op een goede manier op te vangen.”

De afgelopen periode heeft geleerd ,,dat we plannen kunnen maken en vooruit kunnen kijken, maar dat we ook telkens moeten meebewegen met de actuele situatie.” De reguliere crisisaanpak past niet bij een langdurige epidemie. ,,Er is wel centrale coördinatie nodig, vooral als het virus weer heftig om zich heen grijpt en het gewone leven weer op de kop zet.” Er is ook een robuuste digitale infrastructuur nodig om het digitaal overleg te faciliteren. ,,Tijdens een volgende uitbraak spelen we als gemeente een rol als het gaat om gezondheidsbescherming. De activiteiten van de gemeente richten zich dan op voorlichting, hygiënemaatregelen, testen en vaccineren, de inzet van vaccinatiebussen en de pop up locaties.” 


Drie gewonden bij ernstig ongeval
in De Valk

DE VALK Bij een ernstig ongeval op de Lage Valkseweg in De Valk zijn zondagavond drie inzittenden van twee auto's gewond geraakt. Het gaat om een 23-jarige man uit Otterlo, een 19-jarige bestuurster uit Garderen en een 19-jarige mannelijke inzittende uit Lunteren. Naast meerdere eenheden van de politie, de brandweer en drie ambulances werd ook het mobiel medisch team van een traumahelikopter ingezet. De trauma-arts is voor medische assistentie met één van de ambulances meegegaan naar het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. De personenauto met daarin de twee 19-jarigen kwam rond 20.45 uur uit de richting van Wekerom. De bestuurster wilde naar links een inrit bij een woning in draaien, waarbij een tegemoetkomende BMW te laat werd opgemerkt. Daarna volgde een frontale aanrijding. De auto van de 19-jarige bestuurster belandde hierbij op de kop in een droge sloot. De brandweer moest de twee inzittenden, die ernstig gewond raakten, uit hun voertuig bevrijden. De bestuurder van de BMW kon zelf uit zijn auto komen. Hij is met onder meer een hoofdwond overgebracht naar het ziekenhuis. Na overleg met de verkeersdeskundigen (VOA) van de politie werd besloten om geen onderzoek ter plaatse in te stellen. Beide voertuigen zijn door een bergingsbedrijf afgevoerd.