Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

Uitnodiging van brandweer: ‘Zet de deur voor ons open’

3 november 2022 om 07:30 Maatschappelijk

EDE ,,Waarom niet vanuit een veilige situatie oefenen?” Brandweerpost Ede-Stad heeft in samenwerking met ITN Installatietechniek een oefensituatie gecreëerd voor de brandweercollega’s. Dit biedt ook voor bedrijven een zinvolle en realistische praktijkoefening. ,,Voorkomen is nog altijd de basis, maar voorkennis helpt bij efficiënte en adequate inzet.”

Mirjam Feenstra is werkzaam op de afdeling Vakbekwaamheid en het aanspreekpunt voor de 24-uursdienst en vrijwilligers Ede-Stad. Als brandweervrouw heeft ze 12,5 jaar op de brandweerauto gezeten. Vanuit haar rol werkt ze samen met Peter Schut van de afdeling Incidentbestrijding. Peter Schut is verantwoordelijk voor de brandweerpost Ede-Centrum en Stadspoort. Als afdeling incidentbestrijding is de vakbekwaamheid voor de 110 fte’s en 56 vrijwilligers van levensbelang. Beide afdelingen werken nauw samen aan het op peil houden van de kennis en bekwaamheid van de brandweercollega’s. Schut heeft 30 jaar ervaring als brandweerman.

OEFENROOK Brandweer Gelderland-midden heeft 41 brandweerposten en is altijd op zoek naar oefenlocaties. ITN Installatietechniek bood zich aan als oefenlocatie en wilde dit graag combineren met een ontruimingsoefening. Michiel van Stempvoort is BHV’er bij ITN Installatietechniek in Ede: ,,Sowieso viel de taart na afloop in goede aarde. Zonder gekheid, wat onze ervaring en leermomenten zijn: met name de ontruimingsoefening maar ook bij de overige oefeningen hebben we veel geleerd. Dat begon al bij de ontvangst van de brandweer, van duidelijk zwaaien waar de situatie is, maar ook hoe je er daarna betrokken blijft met beschikbare kennis over het pand, de sleutel tags en beschikbare plattegronden en wie er nog vermist is na de ontruiming, dit was voor ons echt wel een aanvulling. Ook preventief wordt je bewuster, als je ziet hoe ver de rook helemaal komt, gelukkig was dit oefenrook wat met beetje luchten weg was…” 

(De tekst gaat onder de foto verder)


Oefenrook met container - Brandweer Gelderland-Midden

Ook Ziekenhuis De Gelderse Vallei is van de zomer onderdeel geweest van een samenwerkingsoefening tussen de beroepspost Ede-stad en vrijwillige posten Stadspoort en Bennekom. Oefenen kan ook anders. ,,Zo hebben we op elektrische BMW’’s van Ekris mogen oefenen, letterlijk een kijkje onder de motorkap. ,,In een staalfabriek in Ederveen is een kettingbotsing in scene gezet. ,,Dat was heel bijzonder om de fabriekshal in de rook te zetten. Zo gek hoeft het niet elke keer hoor. In een leeg pand kunnen we ook basisvaardigheden oefenen.”

(De tekst gaat onder de foto verder)


Situatie brandweeroefening - Brandweer Gelderland-Midden

OVERDRACHT BHV Schut geeft aan dat het belangrijk is voor een bedrijf om zelf doelen te stellen. Dat kan verder gaan dan een ontruimingsoefening. ,,Het overdrachtsmoment van BHV en Brandweer bijvoorbeeld. De BHV’er moet aangeven waar risico’s zijn en aan welke knoppen we vooral niet moeten zitten!”

VOORWAARDEN Wanneer een bedrijf belangstelling heeft gaat er veel tijd zitten in de voorbereiding en het schetsen van de voorwaarden. Zo zijn er in Ede twee brandweerposten, een beroepspost, bestaande uit vier ploegen. En de vrijwillige brandweerpost Stadspoort die allemaal graag oefenuren willen maken. Soms kan het gecombineerd worden. Het kan ook zijn dat er overdag geen tijd is, dan moet het bedrijf mogelijk zelf kosten maken om mensen in de avond of weekend te laten werken. ,,Bedrijventerrein A12 heeft bijvoorbeeld een bijzondere watervoorziening. Om dit te testen proberen we dit in afstemming met het bedrijf en interne afdelingen op verschillende momenten mogelijk te maken. Of als dit kan zelf met omliggende posten zodat we een grootschalige oefening kunnen gaan doen”

INDUSTRIETERREIN Schut heeft nog wel voorkeur voor een oefenlocatie: ,,Vooral op industrieterreinen is het een komen en gaan van bedrijven. Hierin krijgen we te maken met een grote diversiteit aan risico’s waarvan wij het prettig vinden om hier kennis van te nemen.

Door Diana Kervel

Afbeelding