Trainer Mesut Tirgil legt zijn speelsters de trainingsvorm van die avond uit.
Trainer Mesut Tirgil legt zijn speelsters de trainingsvorm van die avond uit. Theo Beumer

Primeur bij FC Jeugd: vrouwenteams opgericht

15 november 2022 om 06:45 Voetbal

EDE Voor het eerst in de ruim dertig jarige historie van voetbalclub FC Jeugd komt er een vrouwenelftal bij de club. ,,Het vrouwenvoetbal bij FC Jeugd is echt een blijvertje”, opent Laura Faber, als één van de initiatiefneemsters.

,,De eerste aarzeling is omgezet in echt support.” Zij vindt dat zeker niet alleen haar verdienste. ,,Dan zou ik andere speelsters te kort doen. En ook trainer Mesut Tirgil. Zijn enthousiasme is kenmerkend voor de sfeer binnen FC Jeugd. Na ruim dertig jaar een vrouwenvoetbalafdeling. Misschien werd gedacht dat het wel snel voorbij zou zijn. Maar vrouwenvoetbal hoort echt bij FC Jeugd.”

De club schreef zich met twee teams in voor de competitie. ,,Mijn zoon voetbalt in de jeugd. Ik zat zeker twee avonden per week te kijken naar zijn verrichtingen. Omdat ik vroeger bij Blauw Geel ’55 heb gespeeld begon het weer te kriebelen. Rondvraag leerde dat er meer vrouwen wilden voetballen. Geen toeval dat namen als Kiliç, Tirgil, Kandemir, Yilmaz, Ozkaya en Topal op de spelerslijst staan. Die namen zie je in het mannenvoetbal vroeger en ook nu nog bij FC Jeugd terug”, aldus de 34-jarige Faber.

(Tekst gaat onder de foto door)


De FC Jeugd speelsters wachten af wat er nu weer op het programma staat. - Theo Beumer

Op de training zijn zeker twintig speelsters aanwezig. Mesut Tirgil (45) nam de handschoen op om het team te trainen. ,,Of ik er spijt van heb? Nog geen seconde. Ik heb ervaring met trainen van jongens en mannen. Maar vrouwen trainen is toch anders”, oordeelt de trainer. Hij merkt op dat er zowel op het veld als daarbuiten verschillen zijn. ,,Welke? De discipline. Zij doen wat ik vraag. Een enkele keer komt iemand wat later dan gepland. Zij wachten dan netjes tot ze kunnen aansluiten. Jongens en mannen sluiten gewoon aan alsof dat normaal is”, lacht Tirgil. ,,Deze vrouwenvoetbaltak laat elke week vooruitgang zien. En dat in een perfecte sfeer”, lacht Faber. Mesut Tirgil heeft daar volgens haar een niet te onderschatten aandeel in gehad.

KENNIS ,,Ik begon met ‘nul’ kennis van hoe je vrouwen die nog nooit gevoetbald hadden op een wedstrijd moet voorbereiden. Het viel snel op dat vrijwel alle speelsters na de training klaagden over spierpijn. Dat was voor mij een reden om alleen met de bal te gaan werken. Ook heb ik bij KNVB-deskundigen om raad gevraagd”, aldus Mesut. FC Jeugd 18+1 gaat komend voorjaar aan de competitie deelnemen. De najaarseditie ging helaas niet door. Dat was balen”, zegt het duo. Gehoopt wordt op meer aanwas. ,,De groep mag best groter worden. Kom op de maandag- of woensdagavond (20.30 uur) kijken”, roept Laura op. Het team FC Jeugd 30+1 zit duidelijk in de lift. ,,Waar dat uit blijkt? Uit de resultaten en commentaren van tegenstanders. Tegen Candia’66 werd eerst met 0-7 verloren. Twee weken geleden volgde een 1-1 gelijkspel. Daar was men toch wel door verrast”, vult de trainer aan. Vrijdagavond komen Lunteren, Candia’66 en SKV op de Hoekelumse Eng in actie. ,,Tussen 19.30 en 21.30 uur worden er zes wedstrijden 7 tegen 7 gespeeld. Het wordt een spektakel. FC Jeugd staat voor gastvrijheid en kom gerust genieten”, besluit Laura Faber.

‘Trainingstijd vliegt voorbij’

Zoals al eerder werd gemeld was het begin van het vrouwenvoetbal bij FC Jeugd een avontuur waarvoor een wisselend scenario werd voorspeld. ,,Dat klopt. Maar dan kennen ze mij en een aantal andere enthousiaste voetbalvrouwen niet. Je kunt je positie binnen een club alleen maar verstevigen door waar te maken wat je zegt. Ik sluit niet uit dat ook trainer Mesut Tirgil in het begin wat sceptisch was. Maar dat kan hij beter zelf verwoorden”, meent Laura Faber. De van oorsprong Nederlandse, met haar kinderen met de Turkse nationaliteit, verbond mede daardoor twee culturen. 

,,Terugkijkende naar het begin zag ik ruim twintig enthousiaste vrouwen een balletje trappen. Slechts vier speelsters hadden enige voetbalervaring. Maar wat opviel was het enthousiasme. Of het nu koud en/of hard regende zij kwamen gewoon opdagen. En dat had vast niet iedereen verwacht”, grinnikt Faber.

(Tekst gaat onder de foto door)


 Een deel van het aanwezige team dat vrijdagavond gaat excelleren. Links Mesut Tirgil en rechts boven Laura Faber.   Foto: Theo Beumer

Mede daardoor gingen steeds meer mensen binnen FC Jeugd in het ambitieuze project geloven. ,,Ik heb eerder in dit interview aangegeven dat de komst van vrouwenvoetbal bij FC Jeugd voor mij ook een blanco gebied was. Ik sta nu vanaf een uur of zes ’s-avonds tot bijna half elf met de jeugd en vrouwen op het veld. Of ik eerder sceptisch was. Ja en nee. Ik snap dat dat een lastig antwoord is. Ja, omdat ik geen ervaring had met vrouwen trainen en ook benieuwd was of zij bij tegenslag zouden doorzetten. Maar mijn sceptische blik was eigenlijk al na een week verdwenen. Zoals eerder opgemerkt een gedisciplineerde leuke groep en vooral leergierige groep. Wat mijn voetbalvisie is? Zoveel mogelijk met de bal werken en tijdens wedstrijden de bal het werk laten doen. De lange bal zoveel mogelijk vermijden. In de eerste paar weken was het met alle respect eigenlijk ‘pupillenvoetbal’. Waar de bal was waren de speelsters ook. Dat is nu een heel verschil met toen we begonnen. Ik heb ze de basis meegegeven en zie dat ze er plezier aan beleven”, meent Mesut Tirgil. 

CULTUUR FC Jeugd merkt soms dat er sprake is van een cultuurverschil met tegenstanders. ,,Men vindt het bijvoorbeeld bijzonder dat een aantal van onze speelsters een hoofddoek dragen tijdens de wedstrijden. Ook dat wij soms in het Turks met elkaar communiceren wordt als storend ervaren. Omdat ik de twee culturen (Hollands en Turks) ken begrijp ik dat wel. Het Turks praten komt meer vanuit de emotie. Dat ben je snel geneigd je landstaal even te gebruiken. Het mooie is dat we elkaar dan snel corrigeren en weer op het Nederlands overgaan. Anderzijds komen we ook wel eens bij tegenstanders die een regionaal dialect spreken. Dan is het voor onze FC Jeugd speelsters soms niet te volgen. Het mooie van 30+1VR voetbal op vrijdagavond is de nababbel. Alle teams blijven lekkerlang in de kantine hangen. Dan leg je elkaar uit waarom voor ons een hoofddoek belangrijk is. En wat is het gevolg? De vier nu in de competitie ingedeelde teams (Lunteren, Candia’66, FC Jeugd en SKV, red.) die elkaar op meerdere avonden ontmoeten in de toernooivorm snappen dat. Het is niet alleen het voetbal wat ons allen verbindt maar ook de sociale contacten na afloop”, licht Faber een tipje van de sluier op.

WENS Het duo Laura Faber en Mesut Tirgil is er trots op vrijdagavond de andere drie clubs op sportpark Hoekelumse Eng te mogen ontvangen. ,,Dat wordt echt een happening. Onze Turkse gastvrijheid zullen we maximaal tonen. FC Jeugd vrouwenvoetbal is inmiddels een begrip. En niet alleen binnen maar ook buiten de club. Wat het mooiste zou zijn vrijdagavond? Je verwacht natuurlijk dat wij zeggen dat FC Jeugd alle wedstrijden gaat winnen. Maar stilletjes hebben wij een hele andere simpele wens. Welke? Dat het eerste elftal even de training onderbreekt en een wedstrijd van ons komt kijken. Veel van onze speelsters zijn fanatieke supporters die er bij hun wedstrijden ook altijd staan. Zo laten we zien dat mannen en vrouwen bij FC Jeugd samen de club omhoogstuwen”, zegt het duo gedecideerd.

AANPAK De FC Jeugd vrouwen hebben de handen zelf ook uit de mouw gestoken. ,,Je mag niet alles bij een bestuur neerleggen. Dus zijn onze speelsters op zoek gegaan naar sponsoren. Voor de competitiewedstrijden een prachtige outfit. Om door een ringetje te halen. FC Jeugd vrouwenvoetbal vertegenwoordigd de club. Mede een uithangbord waar we hoofdsponsor Happy Nurse in Ede en de andere sponsoren Intercol Industriële Kleefstoffen en Tanatex, dankbaar voor zijn. Hieruit blijkt dat ons vrouwenvoetbal serieus is. Een blijvertje tot in lengte van jaren”, eindigt initiatiefneemster Laura Faber.

(Tekst gaat onder de foto door)


Mesut Tirgil op zijn praatstoel en trots op het FC Jeugd vrouwenteam. - Theo Beumer

Meestal hebben de vrouwen het laatste woord maar die ‘eer‘ is deze keer weggelegd voor supervrijwilliger/trainer Mesut Tirgil. 

,,Van de FC Jeugd leden zijn 25 speelster actief voetballend lid. Dat lijkt veel, toch is het lastig om in elke leeftijdscategorie een team te vormen. We zoeken nog wat aanwas. Dus? Meer meisjes en/of vrouwen zijn van harte welkom. Wat je bij FC Jeugd aantreft? Alles wat een voetbalster maar wil maar vooral spelplezier”, sluit Tirgil gedecideerd af.

Door Eip Janssen