Afbeelding
Erik Spit

Appartementen van ruim 4 en 5 ton niet ‘betaalbaar’ noemen

10 november 2022 om 13:47 Nieuwbouw

EDE De gemeenteraad heeft juli dit jaar het bestemmingsplan Enka Noord-West, zuidelijk deel, behandeld. Het gaat om de bouw van 169 woningen aan de Akulaan, bekend als het project ´t Hartogshof. ,,Een heel belangrijk project omdat er veel (kleine) appartementen bij zitten op een toplocatie vlak naast het station.” Het zou hierbij ook gaan om een zeventig tal sociale woningen ofwel goedkope appartementen.

Het realiseren van de sociale woningen wordt nu uitgesteld, aldus D66. Er zijn schriftelijke vragen gesteld aan het college. Het blijkt dat slechts 26 van de 169 woningen in de verkoop wordt gebracht. Van deze 26 woningen worden 14 townhouses, met een vraagprijs vanaf 535.900 euro, en 12 type 3-appartementen, met een vraagprijs vanaf 429.900 euro, aangeboden. Dat zijn daarmee de duurste huizen uit het project. ,,Als dit zo is past dat in het gemeentelijk beleid om vooral haast te maken met goedkope woningen?”

GOEDE AFSPRAKEN D66 zegt signalen te hebben gekregen dat 71 goedkope/sociale woningen zijn verkocht aan een particuliere belegger die er huurappartementen van zal maken. ,,Dit zijn erg gewilde woningen. Daarmee is het ook een belangrijke opgave om ervoor te zorgen dat deze kans echt gebruikt wordt om deze woningen bereikbaar te maken voor starters of mensen met een kleine portemonnee. Als er geen goede afspraken gemaakt worden, gaan deze gewilde woningen gewoon naar de hoogste bieder of investeerder. Dan levert het project weliswaar grote winsten op, maar vissen de starters en mensen met een beperkt budget wéér achter het net.”

TELEURGESTELD ,,Mensen die al lang zaten te wachten op de start verkoop van deze woningen zijn namelijk teleurgesteld om te lezen dat op het aangekondigde moment van november 2022 alleen de duurste huizen te koop werden gesteld. Over de 71 goedkope woningen werd vermeld dat deze (dit jaar) niet in de verkoop gingen en op een later moment bepaald zou worden of dit koop- of huurwoningen zouden worden. Daarbij de signalen dat een investeerder deze goedkope woningen als heeft opgekocht.” 

door Gerard van Wijk