Afbeelding
Sander van Snippenberg

Bibliotheek Ede gaat op zondag open

11 november 2022 om 07:39 Politiek

EDE De komende twee jaar gaat de bibliotheek in Cultura aan de Molenstraat op zondag open. Het is een proef waarbij gekeken kan worden in hoeverre de verwachte grote meerwaarde en behoefte daadwerkelijk plaatsvindt. Van de 39 raadsleden stemden er 21 voor en 18 tegen. Tot blijdschap van de indieners van een amendement tijdens bespreking van de programmabegroting 2023-2026 (D66, VVD, Burgerbelangen, GroenLinks, GemeenteBelangen, PvdA en Mens & Milieu Ede) en tot droefenis van anderen (met name de SGP).

Voor de jaren 2023 en 2024 wordt voor de opening 180.375 euro vrijgemaakt. Al eerder kwam de opening van bibliotheken in de gemeente Ede in de gemeenteraad ter sprake. Begin juli dit jaar werd een motie aangenomen die het college verzocht een voorstel uit te werken om zo veel mogelijk van de bibliotheken in de gemeente ook op zondag open te stellen. In een memo meldt het college dat voor Cultura aan de Molenstraat openstelling op zondag grote meerwaarde voor het centrum heeft.

BEHOEFTE ,,Er is grote behoefte aan openstelling van de bibliotheek op zondag en aan ruimte voor andere activiteiten van Cultura op zondag. Ook zou de bibliotheek op zondag goed gebruikt kunnen worden als toegankelijke studieplek voor jongeren, waar grote vraag naar is.” Volgens fractievoorzitter Stephan Neijenhuis (D66) blijkt uit onderzoek dat er behoefte is aan openstelling van de bibliotheek in het centrum van Ede en was het amendement bedoeld om de benodigde financiële middelen vrij te maken voor een proef van twee jaar.

AFWEGING Daarna volgt een evaluatie en kan een afweging worden gemaakt of de praktijk inderdaad uitwijst dat wordt voldaan aan een behoefte. ,,Bij de evaluatie willen we betrekken wat de effecten waren van zondagsopenstelling op het aantal bezoekers van Cultura op zondag en andere dagen van de week. Bij het kiezen van de looptijd van de proefperiode ligt het voor de hand de bibliotheek op zondag te openen tot aan de verbouwing van Cultura en dan te evalueren of de bibliotheek na de verbouwing permanent op zondag opengesteld kan worden. Voor de verbouwplannen bestaat nog geen uitgewerkte planning, maar uit een informatieve sessie in oktober dit jaar bleek dat in het voorjaar van 2023 een samenwerkingsovereenkomst kan worden gesloten.”

Bij de stemming over de programmabegroting (met de tegenstemmen van VVD, Mens & Milieu Ede, Burgerbelangen en Forum voor Democratie) verklaarde fractievoorzitter Gerrit Flier (SGP) ,,gemengde gevoelens” te hebben over sommige onderdelen. Hij noemde hierbij met name de besluitvorming over de zondagsopenstelling van Cultura.

door Gerard van Wijk