Afbeelding
Pixabay

Schoolmaaltijden en een kindervragenuur

11 november 2022 om 13:04 Politiek

EDE De gemeenteraad vraagt het college om op korte termijn een plan te maken om Edese basis- en middelbare scholen die constateren dat kinderen met een lege maag op school komen de mogelijkheid te bieden deze kinderen een gezonde maaltijd te geven. Tijdens behandeling van de programmabegroting 2023-2026 werd een motie van deze strekking van de hand van GemeenteBelangen, ChristenUnie, CDA, D66 en PvdA aangenomen.

Vastgesteld wordt dat een deel van de kinderen in de gemeente Ede zonder ontbijt of lunch op school komt. De Rijksoverheid heeft vijf miljoen euro vrijgemaakt om gedurende vier maanden kinderen in kwetsbare wijken (500 scholen) te voorzien van een ontbijt. ,,Het is desastreus voor de ontwikkelingen het welzijn van een kind om met een lege maag de schooldag te moeten doorbrengen. Het probleem bestaat al langere tijd en zal ook in de toekomst in meer of mindere mate blijven bestaan. Het probleem komt niet alleen voor bij kinderen in kwetsbare wijken.”

KINDERVRAGENUUR Ook werd een motie van ChristenUnie, GemeenteBelangen, D66, GroenLinks,VVD en PvdA aangenomen waarbij het college wordt gevraagd jaarlijks een kindervragenuur te organiseren. Edese jongeren uit de groepen 7 en 8 gaan voor één uur de raadzaal overnemen en kunnen vragen stellen aan het college. Op 20 november is ieder jaar de Dag van de Rechten van het Kind. Gevierd wordt dat kinderen speciale rechten hebben. Vandaar het kindervragenuur, waarvan de eerste editie volgend jaar kan plaatsvinden.

STIMULEREN De indieners van de motie verwijzen naar een onderzoek van Unicef waaruit blijkt dat 90 procent van de Nederlandse kinderen het gevoel heeft dat zijn of haar mening niet op prijs wordt gesteld door wereldleiders, terwijl 84 procent van de jeugd denkt dat de wereld een betere plek zou zijn als er beter naar hen wordt geluisterd. ,,We denken dat de oproep voor deelname aan een jaarlijks kindervragenuur en de hierbij horende voorbereiding op scholen en in afzonderlijke groepen 7 en 8 de interactie russen de gemeente en kinderen zal stimuleren.”

door Gerard van Wijk