Afbeelding
Park De Hoge Veluwe

Ede ziet hotel bij Hoge Veluwe niet zitten

11 november 2022 om 16:19 Politiek

EDE (ANP) Ede en Apeldoorn zien de bouw van een luxe resort bij de ingang Hoenderloo van Het Nationale Park De Hoge Veluwe niet zitten. De locatie waar de parkdirectie zou willen bouwen is een Natura 2000-gebied, dat bovendien tot de beschermde natuur van Gelderland behoort. De entree van het resort komt bovendien uit op een provinciale weg waar het nu al vaak veel te druk is. Dat hebben beide gemeenten aan De Hoge Veluwe laten weten.

De Hoge Veluwe wil een hotel met veertien lodges en een paardenverblijf bouwen op een voormalig voetbalveld naast de ingang van het park. Er zouden ook hotelkamers moeten komen. Op het terrein mag nu niet gebouwd worden. Daarvoor is een bestemmingsplanwijziging nodig. Maar volgens Ede en Apeldoorn wordt zo’n wijziging “een zware ruimtelijke opgave”. Omwonenden zijn ook fel tegen bouw in het groene gebied.

EVENTUEEL WEL De gemeenten hebben De Hoge Veluwe geadviseerd om alternatieve locaties te zoeken, bijvoorbeeld bij één van de andere ingangen van het park waar al meer gebouwen staan. Daar zou een stedelijk ontwikkelingsproject als de bouw van een resort eventueel wel passen. Maar de gemeenten hebben daar tot nu toe niets over gehoord van De Hoge Veluwe, aldus B en W van Apeldoorn in antwoord op raadsvragen.