Afbeelding
Gemeente Ede

Raad Ede wil flexibiliteit bij wet- en regelgeving vanwege inflatie en energieprijzen

14 november 2022 om 09:38 Politiek

EDE De gemeenteraad van Ede wil flexibel omgaan met wet- en regelgeving. Dit gezien de hoge inflatie en gestegen energieprijzen. Een voorstel van GroenLinks en D66 is door de raad omarmd. De initiatiefnemers zien dat er momenteel veel mensen in een zeer moeilijke financiële situatie zitten vanwege de inflatie en energieprijzen. ,,Vooral mensen met lage inkomens kunnen het hoofd niet of nauwelijks boven water houden. Dit geldt ook voor maatschappelijke organisaties, sport- en muziekverenigingen.”

Er zijn voor de gemeente mogelijkheden om flexibel om te gaan met wet- en regelgeving, bijvoorbeeld bij de participatiewet, en in voorkomende schrijnende gevallen past de gemeente de zogeheten hardheidsclausule al toe. Gesteld wordt dat de gemeente richting ondernemers ook bepaalde regelingen niet toepast, zoals bij het kwijtschelden van de terrasbelasting. 

NOODSITUATIE De initiatiefnemers denken dat de huidige situatie voor een groeiende groep inwoners en organisaties een noodsituatie genoemd kan worden en er een reële kans is dat de financiële situatie voor veel mensen in de nabije toekomst nog verslechtert. ,,Het is goed om voorbereid te zijn en niet ad hoc te hoeven reageren. Het soepel toepassen van wet- en regelgeving zou deze mensen structureel (financieel) lucht kunnen geven, bijvoorbeeld door het tijdelijk niet toepassen van de kostdelersnorm en het bevriezen van de huur van gemeentelijke panden.”

Het college wordt gevraagd te erkennen dat veel mensen in een noodsituatie zitten en dat alle mogelijke middelen moeten worden ingezet om hen te ondersteunen. De raad vraagt de (speel)ruimte die wet- en regelgeving biedt voor deze doelgroep maximaal te benutten. Nog dit jaar wil de raad een antwoord van het college.   

door Gerard van Wijk