Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Pixabay

Vermindering energieverbruik openbare verlichting ‘een grote opgave’

14 november 2022 om 17:38 Maatschappelijk

EDE De eerste doelstelling bij de vermindering van het energieverbruik van de openbare verlichting (OV) in de gemeente Ede was een besparing van 20 procent in 2020 ten opzichte van 2013. Dat is niet gelukt, de besparing bedraagt 14,8 procent. In 2030, is de doelstelling, moet het energieverbruik met 50 procent zijn gedaald. Dat wordt door het college ,,een grote opgave” genoemd. Het verwachte energieverbruik van de openbare verlichting dit jaar is 3,4 miljoen kilowattuur. Het percentage LED verlichting bedraagt iets meer dan de helft, namelijk 56 procent.

Met het huidige vervangingsplan wordt medio volgend jaar 72 procent LED verlichting bereikt. Dat antwoordt het college op schriftelijke vragen van ChristenUnie en PvdA. Deze partijen vinden dat gezamenlijk energie besparen hard nodig is: zo zorgen we dat onze gezamenlijke energieafhankelijkheid naar beneden gaat en zorgen we dat de energierekening van de gemeente, en dus de gemeentelijke lasten, niet te hard oplopen.

LICHTMASTEN Het verbruik van de openbare verlichting was 3,96 miljoen kilowattuur en het verbruik in 2020 was 3,53 kilowattuur. In de tussenliggende zeven jaar zijn er in totaal 1300 lichtmasten bijgekomen en deze verbruiken circa 0,16 miljoen kilowattuur. Het college tekent er wel bij aan dat de OV-installatie in 2013 al relatief energiezuinig was. Een deel van de verlichting was al voorzien van LED en het overige deel bestond al uit hoofdzakelijk spaarlampen. ,,Het vervangen van deze spaarlampen door LED verlichting levert zeker een besparing op, maar dus niet de gevraagde besparing.”

VERVANGINGSPLAN In de achterliggende jaren is jaarlijks gemiddeld voor een half miljoen euro besteed om oude verlichting te vervangen, inclusief masten en armaturen. Na realisatie van het vervangingsplan van dit jaar loopt de totale besparing op tot circa 160.000 euro. Het vervangingsplan wordt jaarlijks geactualiseerd. Alle armaturen uit dit plan worden de komende jaren uitgerust met dimbare LED verlichting. ,,Daarnaast staat aankomend jaar een grote investering in de planning om circa 2000 PLL spaarlampen te vervangen voor LED lampen. Vandaar de grote toename in LED volgend jaar.” 

Er komt een beleidsplan en een beheerplan voor de openbare verlichting en dat wordt in het tweede of derde kwartaal volgend jaar gedeeld met de gemeenteraad.

door Gerard van Wijk