,,Een bosuil houdt rustig de boel in de gaten.''
,,Een bosuil houdt rustig de boel in de gaten.'' Michael de Vries
Natuurcolumn

‘Iets lichtbruins, goed verscholen in een boom’

16 november 2022 om 13:36 Natuur en milieu

EDE Soms vraag ik me wel eens af wat ik nu eigenlijk het mooiste seizoen vind om in de natuur te zijn. Eigenlijk heeft ieder seizoen wel zijn charme. 

Michael de Vries

In de winter ben ik altijd benieuwd welke vogels er in de tuin zullen komen en of ik daar beelden van kan vastleggen. In het voorjaar is het mooi om te zien dat de natuur actief begint te worden en in de zomer is het de tijd van avondwandelingen, in de hoop op een ontmoeting met dassen of boommarters. 

Dan blijft de herfst nog over. Ook dat seizoen heeft zijn charme, maar toch is dit voor mij het minst favoriet. Hoe mooi ik paddenstoelen ook vind, ik ben meer van de dieren. Bij paddenstoelen weet je eigenlijk altijd wel waar ze staan. Ze komen namelijk jaarlijks op dezelfde plaats terug. Bij dieren is het altijd maar de vraag wat je tegen gaat komen en juist dat onbekende triggert mij als ik in de natuur ben.

RONDJE BOS Nu is het niet zo dat ik in de herfst niet naar buiten ga. Vanochtend was het koud, maar tegelijk heerlijk zonnig. Ik besloot een rondje door het bos te doen, voordat een zondag volop sport op televisie zou beginnen. Mijn verrekijker en camera hield ik in mijn tas. Dat is dan wel weer het voordeel van paddenstoelen; ze rennen of vliegen niet na één seconde alweer weg, zoals zoogdieren of vogels. 

Na een tijdje lopen kwam ik bij een stukje beukenbos. Het is een magisch gezicht, als je al die grote bomen ziet met op de grond een deken van afgevallen bladeren. In de verte hoor ik boomklevers roepen en een eind verderop landen een paar vinken en kepen op de grond. 

NESTHOLTEN In percelen met beuken let ik altijd even goed op oude nestholten van zwarte spechten. Je weet nooit wat er in kan zitten. Soms zijn het holenduiven, maar zelfs een boommarter of bosuil kan erin wonen.

Tussen enkele takken door zie ik ineens iets lichtbruins zitten. Nu dan toch maar snel de camera uit de tas halen en inzoomen. Helemaal verscholen en veilig in de boom zit daar een bosuil rustig de boel buiten de boom in de gaten te houden. Terwijl ik na afloop op mijn schermpje kijk, vind ik het juist wel mooi dat al die takjes voor de vogel zitten. Ik zei toch: ‘Ieder seizoen heeft zijn charme’.

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht in het basisonderwijs. Zijn natuurcolumn verschijnt tweewekelijks. Reacties en/of tips zijn welkom. Mail naar ede.stad@bdu.nl.