,,Als Lelystad Airport alsnog wordt geopend betekent dit een aanslag op het Veluwse luchtruim en de natuur", zegt Jaap Kloosterziel.
,,Als Lelystad Airport alsnog wordt geopend betekent dit een aanslag op het Veluwse luchtruim en de natuur", zegt Jaap Kloosterziel. Ted Walker

'Als Lelystad Airport opent, is Veluwe de klos'

15 november 2022 om 10:12

NIJKERK ,,Indien Lelystad Airport alsnog wordt geopend betekent dit een aanslag op het Veluwse luchtruim en de natuur.” Dat zegt Jaap Kloosterziel van de Stichting Red de Veluwe. In de voorkeursbeslissing over de herindeling van het luchtruim is opgenomen dat de vliegtuigen kris kras over de Veluwe gaan vliegen. Vanaf 1800 meter mogen ze de kortste route naar de eindbestemming kiezen. Volgens Kloosterziel een prima actie om kerosine te besparen, maar de hele Veluwe is daarmee de klos.

In het recent gepubliceerde document over de herindeling staan volgens Kloosterziel twee zeer nadelige ontwikkelingen voor de Veluwe. De eerste is de vrije keus voor de route. ,,De aan- en uitvliegroutes van Lelystad Airport waar we al sinds 2014 op papier naar kijken worden in de praktijk blijkbaar niet gevlogen. Dat komt omdat de piloot de kortste route straks mag kiezen. De hele Veluwe krijgt daardoor te maken met laagvliegende vakantievliegtuigen vanaf Lelystad Airport.”

Het andere verontrustende aspect vindt Kloosterziel dat een piloot geen middelen heeft om Natura 2000 gebieden te mijden. Het betrokken ministerie verwacht niet dat die er ook ooit komen. Het niet vliegen over Natura 2000 gebieden was onder minister Cora van Nieuwenhuizen nog een doel. Op verzoek van de buurtvereniging Hulshorst zette ze dat zwart op wit. Onder meer de gemeenten worden donderdag bijgepraat over het de herindeling van het luchtruim tijdens een bijeenkomst in het Provinciehuis in Arnhem. Red de Veluwe, maar ook andere actievoerders, mogen hier niet bijzijn en ook niet protesteren, zo heeft de stichting te horen gekregen.

In de voorkeursbeslissing over de herindeling is opgenomen dat er rekening wordt gehouden met de natuur. Er is een lijst opgesteld waarin staat dat stilte- en Natura 2000 gebieden na stedelijke gebieden het meest ontweken moeten worden. Kloosterziel: ,,Maar dat kunnen ze dus helemaal niet en gaan ze ook niet doen, staat er vervolgens.” Natura 2000 en stiltegebieden op de Veluwe veranderen hierdoor definitief, zo vindt Kloosterziel. ,,De Veluwe als vakantiebestemming wordt minder interessant, want natuur en rust beleef je niet lekker als er gemiddeld zo’n honderd vliegtuigen per dag heen en weer vliegen tussen zes uur ’s morgens en elf uur ’s avonds.”

Volgens Kloosterziel wordt om piloten de kortste route te laten vliegen het verminderen van CO2-uitstoot als reden genoemd. ,,Lelystad Airport stoot per jaar net zo veel C02 uit als een kolencentrale. De beste oplossing is dus het vliegveld helemaal niet te openen in plaats van kris kras over de Veluwe te vliegen.” Opening van Lelystad Airport vergroot volgens hem het stikstofprobleem op de Veluwe. Kloosterziel: ,,We zijn zeer teleurgesteld, dit is wel het laatste wat we hadden verwacht na alle beloftes en na alle energie die gestoken is in een bochtje zus en zo op de routes. We kunnen nu alleen nog maar besluiten dat het ministerie niet langer weg komt met het framen van vermindering van overlast. We zullen de onjuistheid aantonen en doorgaan tot het gevaar voor onze leefbaarheid op de Veluwe is geweken.”