Rapportage: ook meer gevoelens van eenzaamheid

15 november 2022 om 09:46

p Voorpagina

Er worden meer eenzaamheidsgevoelens gemeld en dat hangt volgens het college in een memo aan de raad mogelijk samen met de coronatijd. Er is ook een positieve ontwikkeling: in bijna alle gebieden is het aandeel inwoners dat zich actief inzet voor de leefbaarheid van de buurt groter geworden.

In Ede-Oost, inclusief Veluwse Poort, zijn bewoners tevreden over de leefbaarheid, maar de overlast met name van jongeren is toegenomen, net als in de rest van de gemeente. De wijk kent een hoog percentage 75-plussers en het laagste aandeel jongeren van alle wijken en dorpen in Ede. Ede-Oost, Ede-centrum, telt het hoogste aandeel eenpersoonshuishoudens (63 procent) en het laagste aandeel huishoudens met kinderen. Te hard rijden en overlast van groepen jongeren worden door de bewoners genoemd. Ruim een kwart van de inwoners voelt zich soms of vaak eenzaam en velen hebben een wmo-indicatie.


OVERLAST DOOR AUTO'S Ede-West bestaat uit zes gevarieerde buurten. Te hard rijden is hier een veelgehoorde klacht. Steeds meer inwoners zetten zich actief in voor de leefbaarheid van de buurt. Het gemiddeld inkomen is relatief laag. Ook de inwoners van Ede-West, Indische buurt, ervaren overlast van jongeren, te hard rijden en geluidsoverlast van verkeer. In Ede-West, Vogelbuurt, is de overlast van jongeren hoger dan gemiddeld in Ede. In Ede-West, Bloemenbuurt, is het aandeel inwoners dat zich weleens onveilig voelt in de eigen buurt in de afgelopen jaren niet gestegen. Er is wel parkeeroverlast en ook hier wordt te hard rijden genoemd. 

Veldhuizen-A is een kinderrijke buurt met veel huurwoningen. Liefst 43 procent van de inwoners voelt zich wel eens onveilig in de buurt, het hoogste van alle Edese wijken. Er is ook veel overlast van groepen jongeren. Positief: dertig procent van de inwoners van Velhuizen-A is actief om de leefbaarheid in de buurt te verbeteren. Dat is het hoogste van alle Edese wijken. In Veldhuizen-B nemen de gevoelens van onveiligheid sterk toe. Veel inwoners vinden dat hun buurt achteruit is gegaan. Eén op de vier inwoners voelt zich soms of vaak eenzaam. In Veldhuizen-B, De Velden en Beken, wordt weinig overlast ervaren. Alleen geluidsoverlast van verkeer wordt genoemd. 

Kernhem is de meest kinderrijke wijk van Ede, met veel jongeren en weinig ouderen. De inwoners voelen zich er veilig, al is de overlast van groepen jongeren wel flink gestegen, boven het gemiddelde in Ede.

In Ede-Zuid is een stijging van het onveiligheidsgevoel gesignaleerd en ook jongerenoverlast wordt genoemd. Er is relatief veel eenzaamheid. Dezelfde gegevens gelden ook voor Ede-Zuid, Uitvindersbuurt, en voor Ede-Zuid, hoogbouw. In Hoogbouw-Zuid moet ,,maar liefst 35 procent van de huishoudens rondkomen van een laag inkomen.” Er is een hoog percentage werkzoekenden en ook voortijdig schoolverlaters. In Maandereng stijgen de gevoelens van onveiligheid weer. Er wordt geklaagd over de parkeerdruk, overlast van jongeren en verkeer. In Maandereng, Elskamp, is de tevredenheid met het groenonderhoud opvallend afgenomen en ook hier een toename van het gevoel van onveiligheid en overlast van jongeren.

w         [Lees een uitgebreid verslag van de rapportage met alle details terug op Ede Stad.nl.