Martin van den Brink ligt volledig op koers om zijn missie te volbrengen. De Harskamper wil finishen in de Dakar Rally 2020.
Martin van den Brink ligt volledig op koers om zijn missie te volbrengen. De Harskamper wil finishen in de Dakar Rally 2020. Vaclav Duska Jr.

Harskamper Van den Brink op koers in Dakar-missie

16 januari 2020 om 16:21 Autosport

HARADH Martin van den Brink heeft de Renault Sherpa veilig in de handen van de serviceploeg afgegeven. In de elfde etappe van de Dakar Rally stond alles in het teken van heel houden en uit de problemen blijven. De mannen van Mammoet Rallysport kweten zich uitstekend van hun taak en eindigden, zonder noemenswaardige problemen, als negentiende.


Berry Kamphorst
 

De elfde etappe in de Dakar Rally vormde het tweede deel van de marathon etappe. Het eerste deel werd woensdag vroegtijdig afgebroken. Helikopters konden de lucht niet meer in en de veiligheid kwam daarmee in het gedrang. De organisatie brak terecht de proef af. In het marathon-bivak kregen de rijders geen hulp van hun vertrouwde helpers. Eventuele schade en onderhoud moest door de rijders worden verricht. ,,We hadden geen grote technische problemen,’’ aldus Van den Brink na afloop van de voorlaatste etappe.
De Harskamper en zijn co-piloten konden zodoende op tijd gaan rusten. Al viel het niet mee om goed te slapen in het bivak in Shubaytah. ,,Er stond een grote tent met allemaal bedden. Daar sliepen alle rijders. Het was uitstekend geregeld. Maar echt goed slapen was lastig. Het was één grote snurkpartij.’’

Vanochtend begon de Harskamper als vijftiende aan de etappe over 379 kilometer. ,,Het was een etappe met mooie en hoge duinen. Het lastige was dat het zand erg zacht was. Wij zijn er redelijk goed doorheen gekomen. We hebben één keer vast gestaan. We konden ons zelf redden met behulp van de luchtkussens onder de truck. Verder zijn we niet in de problemen geweest,’’ aldus een tevreden Van den Brink.

In de slotfase van de rit naar Haradh hielpen de mannen van Mammoet Rallysport nog een andere deelnemer. ,,We hebben Michiel Becx van Team De Rooy overeind geholpen. De Iveco lag op de zijkant. Voor ons maakte het vandaag niets meer uit. We hadden niets meer om te winnen.’’

De Rus Andrey Karginov pakte vandaag de draad weer op en won de etappe zoals zo vaak in de afgelopen twee weken. De Kamaz-rijder werd op de voet gevolgd door zijn teamgenoten. Sotnikov, Shibalov en Nikolaev brachten de dominantie van Kamaz vandaag opnieuw overduidelijk in beeld. In het klassement heeft Karginov bijna 40 minuten voorsprong op Shibalov. Siarhei Viazovich mag (waarschijnlijk) als derde naar het podium. De Wit-Rus in de Maz heeft na elf etappes een achterstand van 1 uur 52 minuten en 14 seconden.

PITTIG SLOTAKKOORD Martin van den Brink, Wouter de Graaff en Mitchel van den Brink maken zich nu op voor het slotakkoord in Saoedi-Arabië. De laatste etappe (374 kilometer) is echter nog wel een pittige rit die niet onderschat mag worden. ,,We onderschatten het zeker niet. Vanavond zullen we in het bivak alles optimaal voorbereiden om morgen de laatste etappe te kunnen volbrengen,’’ aldus de rallyrijder uit Harskamp.

Na de officiële finish in Qiddiya volgt de ceremonie op het podium. Voorafgaand aan de huldiging van de rijders die de finish van de Dakar Rally 2020 hebben gehaald is er een zogenaamde showproef. In een special van 20 kilometer strijden alle deelnemers per categorie om de winst en de bijbehorende trofee van Qiddiya.

Wouter de Graaff (links), Mitchel van den Brink en Martin van den Brink tijdens de presentatie voor de start van de etappe.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie