Martin van den Brink begon gecontroleerd aan de Dakar Rally 2021. Een achtste plaats stemde de Harskamper tot tevredenheid.
Martin van den Brink begon gecontroleerd aan de Dakar Rally 2021. Een achtste plaats stemde de Harskamper tot tevredenheid. Fotop

Martin van den Brink houdt hoofd koel in Saoedi-Arabië

3 januari 2021 om 17:29 Autosport

BISHA - Martin van den Brink is op koele en zakelijke wijze begonnen aan de Dakar Rally 2021. Het geduld en de gepaste voorzichtigheid werd beloond. De Harskamper eindigde in de truck van Mammoet Rallysport als achtste. ,,We hebben geen gekke dingen gedaan. Het was een zware proef met alleen maar stenen.’’

Mitchel van den Brink reed eveneens een stabiele en degelijke openingsrit. De 18-jarige debutant begon als 32e aan de etappe naar Bisha. Mitchel en zijn co-piloten Richard Mouw (Kootwijkerbroek) en Wilfred Schuurman uit Lunteren bleven goed bij de les en eindigden uiteindelijk rond de dertigste plaats.

De equipe van Martin van den Brink, Wouter de Graaff en Daniel Kozlovsky verloor vandaag 21 minuten en 19 seconden op etappewinnaar Dmitry Sotnikov (Kamaz). De brigade van Mammoet Rallysport werd daarmee de beste Nederlandse formatie.
De verstandige aanpak van de lastige openingsrit wierp zijn vruchten af. Op het parcours met veel zand, stenen en grote keien verloren meerdere favorieten de nodige tijd. Zo zag titelverdediger Andrey Karginov zijn kansen op prolongatie van de winst al direct in rook opgaan. De Rus in de Kamaz verloor 1 uur en 31 minuten.

BEETJE WENNEN De mannen van Mammoet Rallysport bewezen dat er op het lastige parcours vooral veel tijd verloren kon worden. ,,We hebben met het hoofd gereden. Als je een grote steen raakt ben je verder van huis.’’
Na een stabiele opening moest de ervaren rallyrijder tussen km 135 en 177 een minuut of tien prijsgeven. ,,We hebben in dat gedeelte stil gestaan. De turbodruk viel weg. We moesten op zoek naar de oorzaak. Er bleek een relais te zijn doorgebrand. Dat was, naast de groete hoeveelheid stenen, het enige probleem van deze dag.’’

Volgens Van den Brink is het deze eerste dagen nog even aftasten. ,,Ik moet nog wel een beetje wennen aan de Renault fronttruck. We weten nu bijvoorbeeld dat we de vering nog goed moeten afstellen. Dat kwam vandaag duidelijk boven water. Het was mede daardoor een zware dag. We zijn blij dat we er zijn,’’ aldus de Harskamper direct na het beëindigen van de klassementsproef.

Sotnikov begint na de ritzege van vandaag morgen als eerste aan de etappe. Loprais (vandaag tweede op 7.56), Shibalov (derde), Viazovich en Macik zijn de eerste volgers. De mannen van Mammoet Rallysport gaan als achtste van start in de rit naar Wadi Ad-Dawasir. De proef gaat maandag over een lengte van 457 kilometer.

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie