Afbeelding
Rallymaniacs

Van Wikselaar is spanning kwijt na proloog in Dakar Rally

Autosport

HARSKAMP Wiljan van Wikselaar heeft zaterdagochtend de eerste 19 kilometer van de Dakar Rally 2022 met succes afgewerkt. De debutant uit Harskamp maakte een kleine valpartij mee, maar was tevreden na afloop van de eerste proef, die hij afsloot met de 27ste tijd.  

Er zat best wel wat spanning op voor Van Wikselaar, die toegaf dat hij de afgelopen nacht niet zo best geslapen had. ,,Ik was echt zenuwachtig”, verklaarde hij na de korte proef. ,,De spanning is er nu een beetje af en er zit weer een lach van oor tot oor op mijn gezicht, ik heb er nu echt zin in.”  

STARTVOLGORDE In de proloog hanteerde de organisatie een omgekeerde startvolgorde, gebaseerd op de startnummers. Van Wikselaar kwam daardoor redelijk vroeg in actie en stond bij aankomst aan de finish even op de tweede plek algemeen, achter voormalig MotoGP-coureur Danilo Petrucci. Hoewel die positie richting het einde van de ochtend nog veranderde toen de fabriekscoureurs hun proloog afwerkten, was het voor Van Wikselaar goed om in gang te schieten.

VALPARTIJ Een kleine valpartij zonder erg bracht daar geen verandering in. ,,Ik was vanochtend eerst heel nerveus, maar ik ben blij dat we nu de eerste 19 kilometer gehad hebben”, zei hij. ,,De motor voelt goed. Ik had een klein momentje waardoor ik viel, eigenlijk kwam dat ook nog door een andere coureur. Daar moet je ook op letten, dus dat was mijn eigen schuld. Ik heb er nu echt zin in en ben blij dat de eerste meters gemaakt zijn.”

DUINEN De proloog had zo’n beetje alle ingrediënten die de deelnemers deze weken voor hun kiezen krijgen. Van Wikselaar was vooral blij met de duinen. ,,Het is wel even wennen, maar het is wel mooi dat je nu echt de proef gelijk in de duinen hebt. Je weet meteen wat wel of niet goed is, dus dat is echt gaaf.” Na de korte proef volgde voor Van Wikselaar nog een flinke verbinding naar het startpodium en het volgende bivak in Ha’il. ,,Het zal morgen wel moeilijker worden om lekker te zitten.” 

Zondag staat er een lange proef van 333 kilometer rond Ha’il op het programma.

advertentie